Portal babygaga.com istražio je kojih pet stvari možete sačuvati za svoju iduću bebu ili ih nekome pokloniti.

Kadica za kupanje bebe

Dječju kadicu najčešće koristimo prvih nekoliko mjeseci djetetova života. Bebe nisu u stanju same držati glavicu podignutu iznad vode pa je kupati bebu u običnoj kadi nespretno, ali i vrlo rizično. Dječja kadica bebu drži u nagnutom položaju, što je važno i zbog opasnosti od mogućeg utapanja.

Prema VeryWell familly, iako većina roditelja misli da će njihova beba kadicu koristiti duže vrijeme, bebe se u kadici, u pravilu, kupaju do navršenih šest mjeseci. Nakon toga spremne su za prelazak na kupanje u normalnoj kadi. Budući da se dječja kadica tako malo koristi, ona se može koristiti i za drugu bebu. Jedino je upozorenje da kadicu treba dobro osušiti i pravilno čuvati kako se u njoj ne bi razvila plijesan.

Igračke za kadicu ipak nije preporučljivo čuvati jer, koliko god ih puta oprali, nije ih higijenski poklanjati nekoj drugoj bebi.

5 stvari koje vrijedi čuvati za drugo dijete i 2 stvari koje nikako ne smijete proslijeđivati
Shutterstock 

Dječja stolica za hranjenje

Stolica za hranjenje neizostavan je dio opreme za bebu. Prema Mommy's Bundle, kako bi stolica za hranjenje bila sigurna za korištenje, obavezno mora imati pojas za vezanje bebe i pladanj koji čvrsto stoji na mjestu. Važno je da se svi dijelovi mogu lako oprati. Prije ponovne upotrebe, morate osigurati i da je stolac stabilan te da na njemu nema oštrih dijelova. 

Igračke

Kad im se rodi prvo dijete, većina je roditelja sklona kupiti 'brdo' igračaka. Većina igračaka, međutim, ostaje neiskorištena i skuplja prašinu jer se bebe najčešće igraju samo s nekoliko njih. Mnoge igračke dijete nikada i ne takne.

Prema Pins and Swaddles, igračke je sasvim u redu čuvati i dijeliti. Jedino, dobro provjerite igračku kako na sebi ne bi imala neku pukotinu ili oštar dio na koji bi se beba mogla ozlijediti.

5 stvari koje vrijedi čuvati za drugo dijete i 2 stvari koje nikako ne smijete proslijeđivati
Shutterstock 

Odjeća

Kako navodi portal The Friendly Fig, sasvim je u redu da se odjeća prenosi s djeteta na dijete jer ju je lako oprati i očistiti prije svake upotrebe. Stoga, sve dok je odjeća u dobrom stanju, bez opuštenih gumbića koje bi dijete moglo progutati, sumnjivih patentnih zatvarača ili mrlja, slobodno je dijelite.

Dječji krevetić, kolijevka i madrac

Iako će se većina nas složiti s tim da se kolijevka i dječji krevetić mogu ponovno koristiti, u stručnim se krugovima već duže vrijeme vodi rasprava oko ponovnog korištenja madraca. Prema BBC News, pitanje sigurnosti madraca pojavilo se nakon što su znanstvenici 2002. godine utvrdili da postoji veći rizik od smrti u kolijevci ako dijete spava na madracu koji je već bio korišten.

Zlatno pravilo kojeg bi se roditelji trebali držati, kod odluke hoće li ponovno upotrijebiti madrac koji je već bio korišten, jest koliko je zaprljan prvim korištenjem, koliko je vremena prošlo otkad je bio upotrijebljen i kako je bio pohranjen.

Ako je madrac na sebi imao vodootpornu navlaku i bio dobro uskladišten, We Sleep Well savjetuje da ga možete koristi i tri godine nakon što ga je koristila prva beba.

Dvije stvari koje se nikako ne savjetuju ponovno koristiti:

Pumpica za izdajanje i dječje dude

Iako se za većinu roditelja to podrazumijeva samo po sebi, nikada nije na odmet ponoviti da iz higijenskih razloga ne poklanjate drugim ženama svoju pumpicu za izdajanje, a nije preporučljivo ni da je sami koristite za drugu bebu. Isto pravilo vrijedi i za dječje dude.