Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Male grudi - malo mlijeka?

Majke s manjim grudima nerijetko se tijekom trudnoće pitaju hoće li uspjeti normalno dojiti svoje dijete

Stručnjaci su složni u tome da i u ovom slučaju veličina nije bitna. Naime, veličina grudi ne govori ništa o tome hoće li majka uspješno dojiti i hoće li uopće moći dojiti. Male grudi su manje jer imaju manje masnog tkiva, ali zato imaju otprilike istu količinu mliječnih žlijezda koje će proizvoditi i davati djetetu mlijeko. Po potencijalu da daju djetetu mlijeko sve su grudi jednako sposobne.

Promjene na grudima tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće na grudi kao i na čitavo tijelo djeluju hormoni, progesteron i estrogen koji između ostalog potiču rast mliječnih žlijezda. Zbog toga grudi bujaju tijekom trudnoće i to će mnoge žene, posebice one manjih grudi, dočekati s oduševljenjem.

U trudnoći se razvijaju i mliječni kanalići i mliječni mjehurići, a promjene se događaju i na bradavicama koje postaju nabrekle i osjetljive. Grudi se pripremaju za dojenje koje će uslijediti odmah nakon porođaja. Katkad se malo kolostruma - prvog mlijeka - pojavi i prije porođaja, no to je sasvim normalno i može se dogoditi i kod velikih i malih prsa.

99% žena može dojiti

Zdrava žena je u mogućnosti dojiti svoje dijete neovisno o tome ima li velike ili male grudi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji gotovo sve majke, čak 99% njih, mogu dojiti svoju novorođenčad samo je pitanje koliko su toga same svjesne i uporne da u dojenju uspiju i koliko se okolina miješa u proces uspostavljanja dojenja prvih dana nakon porođaja. Samo vrlo malen broj žena realno neće moći dojiti zbog nekih tjelesnih razloga, bolesti ili sasvim nepredvidivih životnih situacija.

Sitne, ali prepune mlijeka

Koliko god mislili da male grudi nemaju previše prednosti, one u trudnoći i dojenju pokazuju svoje prednosti. Manja prsa ćete puno lakše nositi tijekom trudnoće i nakon porođaja pa time i manje patiti od bolova u leđima, nećete morati nositi grudnjak ako vam to ne odgovara i kasnije ćete lakše dojiti u javnosti. Također valja znati da se majke s većim grudima znaju mučiti s dojenjem jer katkad bebe ne mogu učinkovito isisati mlijeko iz velikih grudi pa moraju zauzimati posebne položaje.

Dakle, svim majkama poručujemo - samo naprijed s dojenjem i ne mučite se s nepotrebnim brigama! Vaše grudi mogu proizvesti dovoljno mlijeka za bebu jer im je to prirodno i urođeno!

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije