Kao i druga pitanja o razvoju djece, odgovor na pitanje kada beba počinje sjediti je individualan i ovisi o svakom djetetu pojedinačno. No općenito se može reći da postoji određeni tempo usvajanja vješina i razvoja djece te razdoblje kada djeca počinju sjediti.

Kada tromjesečno dojenče leži na leđima, kod njega se može primijetiti nesimetrično držanje glave i ekstremiteta. Uzrok tome je djelovanje asimetričnoga toničkog refleksa vrata na ekstremitete: na onoj strani na koju je okrenuto lice ekstremiteti su izravnani, a na drugoj strani su skvrčeni. U četvrtome mjesecu taj se refleks gubi, a dijete se počinje držati simetrično. U tom razdoblju polako se stvaraju preduvjeti za usvajanje vještine sjedenja.

Pokus posjedanja koji izvode pedijatri

Dijete leži na leđima. Uhvatimo ga za podlaktice i lagano privlačimo k sebi.

U dojenačkom dobu djetetu u tom položaju glavica pada prema nazad. U tromjesečnog djeteta u tom testu glavica samo kratko vrijeme može biti u vertikali. Kod dojenčeta krajem petog mjeseca dijete surađuje snažnom fleksijom glave, tako da mu brada gotovo dodiruje prsa. Dijete pritom snažno prigiba podlaktice, koljena i kukove i dovodi se u sjedeći položaj.

Beba leži
Shutterstock 

Kako znati kada je dijete spremno za sjedenje?

Ako dijete u prvom tromjesečju nasilno stavimo u sjedeći položaj, ono će imati totalno zgrbljenu kralježnicu. Kod djeteta u 4. mjesecu života zgrbljenost će biti samo djelomična i to u lumbalnom dijelu kralježnice. U tom razdoblju dijete može biti u polusjedećem položaju, primjerice vama na krilu.

Dijete između 6. i 8. mjeseca života sjedi samostalno, čak se može i upirati vlastitom rukom o koljeno. Pri tome nema grbe na kralježnici. Dakle, dijete se može početi posjedati tek onda kad ono svlada kontrolu glavice i vrata.

Roditelji često pogrešno protumače komentar ortopeda na ultrazvučnom pregledu bebinih kukova u uzrastu od šest mjeseci: ‘Sve je u redu, beba može sjediti’ No, iako su kukovi uredu, to nije jedini preduvjet za sjedenje.

Ako pažljivo promatrate bebu, staru četiri, pet mjeseci, koja leži na leđima i igra se, primijetit ćete dosta sličnosti sa sjedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u sredini, beba hvata šakama, dodiruje sve i stavlja u usta. Stopalima istovremeno izvodi iste pokrete, kao i šakama ispred tijela. Drži podignute noge, gleda svoja stopala i dodiruje bedra. Ako se promatra ovaj položaj zakrenut za 90 stupnjeva – vidi se da beba, u stvari, sjedi.

Beba puže

Zašto je još prerano u 6. mjesecu?

Podizanjem nogu ispred tijela, beba isteže donji dio kralježnice i tako intenzivno jača trbušne mišiće. Kralježnica u ovoj fazi još uvijek ne može održati pravilan uspravan položaj. Kada biste stavili bebu da sjedi, pod utjecajem težine gornjeg dijela tijela i gravitacije došlo bi, smanjenjem prostora između kralježaka, do sabijanja donjeg dijela kralježnice. Stoga, bebi treba dopustiti da neometano, podizanjem nogu – jača sve one mišiće koji su potrebni za sjedenje, a da istovremeno ne opterećuje kralježnicu.

Koji su rizici preranog sjedenja?

Osim opasnosti da dođe do promjena u kralježnici, prijevremeno stavljanje u pasivan sjedeći položaj može i kod neurološki zdravih beba dovesti do zaostajanja u razvoju tijela.

U sjedećem položaju ne mogu se trenirati leđni mišići (što se događa kad se beba igra ležeći na trbuhu), trbušni (koji se uvježbavaju dok se beba igra ležeći na leđima), niti bočni (koje beba jača kada je na boku).

Problem koji dijete ima – u vidu povišenog tonusa: kada se, na primjer, u prvim mjesecima iz ležećeg položaja na leđima diže naprijed, ponekad roditelji tumače naprednim sazrijevanjem. Razmišljajući tako, stavljaju dijete u sjedeći položaj, što može imati ozbiljne posljedice na razvoj motorike, a koje se kasnije ne mogu popraviti.

Ako se beba u prvim mjesecima pokušava podići, ili uz malu pomoć zauzima sjedeći položaj, svakako se obratite dječjem fizijatru. Također, ako uglavnom drži ispružene noge, rijetko ih savija i podiže – posavjetujte se s liječnikom.

Ne podupirite bebu jastucima!

Roditelji često podupiru jastucima bebu koja ne može sama sjediti. Iako zauzima sjedeći položaj, beba se ne može igrati igračkama koje su oko nje. Naime, i najmanji pokret je ‘izbacuje’ iz ravnoteže.

sjedenje

Uvježbavanje ravnoteže u 8. i 9. mjesecu

U osmom mjesecu, beba se često okreće na oba boka. Dok se oslanja na lakat jedne ruke, drugom se igra. U ovom položaju uvježbava ravnotežu i polako se priprema za sjedenje.

Tek krajem devetog mjeseca, iz ležećeg položaja na leđima – beba se može uspraviti u bočni sjedeći položaj, s osloncem na šaku, što je pripremna faza za uspravan sjedeći položaj. Iz kosog sjedećeg položaja, sa savijenim nogama, beba pokušava i puzati, oslanjajući se na otvorene šake. Još uvijek nemojte stavljati bebu u sjedeći položaj!

Većina je beba tek nakon 9. mjeseca u stanju da preko bočnog i kosog sjedećeg položaja dođe u stabilan sjedeći položaj na podu, a opet ovisi o individualnom razvoju djeteta. Ovo podrazumijeva da je u pravi sjedeći položaj na čvrstoj i ravnoj površini beba došla bez tuđe pomoći. Ako ste dopustili djetetu da se samo uspravi i sjedne, ono će sjediti sigurno, s uspravnim leđima i malo savijenim nogama.

Budući da je potreba za kretanjem u dobi nakon 9 mjeseci vrlo izražena, beba će se nakratko poigrati i nastavit će puzati. Sada je pravo vrijeme da pustite bebicu da nesmetano sjedi!