Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci upozoravaju: Ne uspoređujte svoju bebu s drugim bebama, to vas nepotrebno stavlja u stanje stresa!

Iako stručnjaci stalno upozoravaju da se svaka beba razvija svojim tempom, sve je više mladih roditelja koji osjećaju neku vrstu anksioznosti jer smatraju da se njihova beba ne razvija onako kako to piše u tablicama razvojnih prekretnica

 beba uči hodati

U moru informacija o tome što njihova beba u određenom periodu odrastanja mora, može i treba, mnogi roditelji strahuju da se dijete ne razvija pravilno. 'Mame na društvenim mrežama čitaju o tome što sve mogu druge bebe, na internetu nalaze tekstove o tome što bi bebe trebale raditi u kojem periodu razvoja, a kao posljedicu samo osjećaju stres i frustraciju. Zbog tjeskobe koju osjećaju roditelji, milenijalci, vezano uz razvoj svojih beba, brojnim mamama treba podsjetnik da je s njihovom bebom sve u redu', izjavila je pedijatrica Mona Amin za portal babygaga.com.

A kad se razvoj njihove bebe ne poklopi s datumima u razvojnoj mapi, mame i tate počinju si predbacivati da su zakazali kao roditelji. Kad dijete, primjerice, ne može uhvatiti bradavicu, mame se počinju pitati: 'Što radim krivo? Zašto ne mogu dojiti?'

Ili, kad dijete napuni 12 mjeseci i još nije počelo hodati, prevagne osjećaj krivnje pa mama kaže: 'Kći mog prijatelja već hoda, a ima samo 10 mjeseci!' Ako ste se prepoznali u ovim navodima, stručnjaci savjetuju da uvijek kad vas obuzmu strahovi, imate na umu sljedeće:

1. Da vaše dijete ima svoj vremenski proces i liniju razvoja.

2. Da se početak hodanja, govora i odlazak na kahlicu odvijaju onim tempom koji je najprimjereniji za vaše dijete.

Ako ste zabrinuti i mislite da je vaše dijete frustrirano jer ne može hodati ili govoriti, obratite se pedijatru.

'Danas na društvenim mrežama postoji puno grupa za mame u kojima one uspoređuju djecu. Brojne mame iznose svoja iskustva o tome u kojem je periodu njihovo dijete usavršilo neku vještinu, što je za mnoge mame izvor brige i straha da s njihovom bebom nešto nije u redu. Zbog stresa koji pritom osjećaju, mame gube iz vida da njihova beba zapravo napreduje', upozorila je Amin. Zabrinutim roditeljima savjetovala je da pod hitno promijene pogled na ulogu koju zapravo imaju prekretnice.

'Kada razmišljate o prekretnicama, razmišljajte o tome da su one samo vremenski okviri u kojima bi bebe trebale savladati neku vještinu', rekla je. Za primjer je navela početak hodanja. 'Normalni' period u kojem bi dijete trebalo prohodati je od 7 do 18 mjeseci. Riječ je o, rekla je, prilično dugačkom periodu i bez obzira na to je li vaše dijete prohodalo sa 10, 12 ili 18 mjeseci, budite mirni jer se ono razvija potpuno normalno.

'Kad se mama utrkuje s drugim mamama kako bi njezina beba čim ranije stigla do prekretnice, propušta važne trenutke sa svojim djetetom', upozorila je Amin te istaknula kako to može imati loš utjecaj i na odnos mame i bebe, a može se negativno odraziti i na razvoj.

'Kad mama želi na silu na tjerati svoju bebu da progovori, jer smatra da bi ona već trebala znati određeni broj riječi, djetetu to samo može biti stresno', rekla je Mona Amin koja potiče majke da prestanu uspoređivati svoje bebe s drugim bebama.

Prema tablici koju je razvio američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, važno je pripaziti na to kako se vaše dijete igra, uči, govori i ponaša.

Prekretnice pokazuju što je tipično za određenu dob, ali prilagođavanje djetetovim potrebama i željama najučinkovitiji je način da mu pomognete da napreduje.

Evo još nekih savjeta!

  • Pronađite način kako pružiti potrebnu podršku a da ne požurujete proces učenja.
  • Nemojte kriviti sebe i pokušajte ne stavljati pretjerani pritisak na svoje dijete u želji da ubrzate njegov razvojni proces.
  • Očekivanja koja ste si postavili ne samo što za vas predstavljaju stres nego i za dijete.
  • Razgovor s liječnikom može vam pomoći staviti vaša očekivanja u realnu perspektivu.
  • Ne zaboravite da je vaše dijete jedinstvena osoba.
  • Ponašanje i iskustva vašeg djeteta nisu uvijek pod vašom kontrolom.
  • Kad naučite prihvatiti svoje dijete baš onakvim kakvo ono jest, ono će se i samo osjećati prihvaćenije, a vi ćete se opustiti i uživati u roditeljskoj ulozi.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije