Prva četiri mjeseca života beba se hrani dojenjem. U nekim slučajevima beba treba mliječnu formulu, ali osnovna hrana u prvoj fazi života je majčino mlijeko.

No nakon navršena četiri mjeseca počinje razdoblje prilagodbe u kojem dijete može dobivati dodatnu hranu koja služi kao nadopuna dojenju. Ove su namirnice obično jednostavne i lagane. Ali postoje i određene namirnice za koje nije poželjno da budu u prehrani djece mlađe od 12 mjeseci. To su:

1. Šećer

Iako je ova namirnica vrlo česta, bebi nije potrebna jer je majčino mlijeko sadrži . Ako želimo zasladiti hranu kako bismo poboljšali njezin okus, možemo to učiniti s voćem. Osim toga, šećer može uzrokovati preuranjeni karijes.

2. Med

Prirodna je zamjena za šećer čija je uporaba u prehrani djece vrlo česta. Ali ono što ne znamo je da je njegov sastav vrlo sličan sastavu bijelog šećera. Drugi nedostatak je mogućnost da sadrži bakterije koje ugrožavaju probavni sustav.

med
Sastav meda sličan je onom šećera

3.Sol

Poput meda i šećera, sol se koristi za poboljšanje okusa hrane, ali je i štetna. Ovaj proizvod treba izbaciti iz prehrane beba jer ugrožava zdravlje bubrega. Preporuča se samo umjereno od dvanaestog mjeseca.

4. Morski plodovi

Određene vrste riba i školjkaša imaju velike količine žive, elementa koji je proizvod onečišćenja.

5.Neke vrste povrća

Morske alge, blitva i špinat sadrže nitrate. U prevelikim količinama mogu uzrokovati smanjenje kisika u krvi .

6. Modificirani proizvodi s niskim udjelom masti

Nije loše konzumirati proizvode s manje masnoće, ali govorimo o onima obranim, koji su prošli posebne postupke uklanjanja viška masnoće. S druge strane, masnoće u ovim namirnicama neophodne su dječjem organizmu, izvor su vitamina i kalorija.

7.Prerađene namirnice

Prerada može značajno promijeniti njihova svojstva. Zato ih treba izbjegavati u prehrani beba. Ovo se odnosi na sirove pripravke životinjskog podrijetla, pića na bazi riže, pomfrit, sladoled i slično.

beba pije mlijeko
Shutterstock Kod mliječnih proizvoda vodite računa o tome da su pasterizirani i da nisu obrani