Prvi je rođendan, prema preporuci Američkoga zdravstvenog saveza (American Healthcare Alliance), vrijeme kada bi roditelji trebali prvi put odvesti dijete stomatologu.

Naime, tada su mliječni zubi tek iznikli i mala je vjerojatnost da će biti potrebni veći i bolni zahvati. Djeca sa zdravim zubima lakše i pravilnije žvaču hranu, bolje govore, bolje im je opće zdravstveno stanje, imaju više samopouzdanja.

shutterstock_586412090.jpg
Shutterstock Na prvi pregled zubi trebalo bi otići nakon navršene godine dana života

Kako pripremiti dijete za prvi pregled stomatologa?

Prvi pregled je ujedno trenutak kada se djeca upoznaju sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom i stječu povjerenje u liječnika stoga bi svakako trebao biti ugodno i zabavno iskustvo za dijete. A kako bi to doista i bilo tako glavnu ulogu imaju roditelji koji će uz ovih nekoliko savjeta omogućiti djetetu da se veseli idućem posjetu stomatologu:

- objasnite djetetu što treba očekivati od prvog posjeta

- prije pregleda možete djetetu ispričati priču o Gricu i Grecu, zločestim dečkima koji predstavljaju karijes i koji grickaju zubiće ako ih ne peremo redovito i temeljito

- dijete na prvi pregled možete pripremiti i čitanjem slikovnica koje govore o higijeni zuba, odlasku stomatologu ili drugim temama vezanim uz zdravlje zuba

- možete se s djetetom igrati stomatologa: u dječjoj sobici improvizirati malu stomatološku ordinaciju i jedni drugima “popravljati zube”.

- važno je djetetu objasniti što ga čeka na prvom pregledu, opisati mu kako izgleda stomatološka ordinacija, objasniti da će tamo sjesti u poseban stolac i da će trebati otvoriti usta, da će mu stomatolog pregledati zube stomatološkim instrumentima

- ako se sami bojite stomatologa, svoj strah ne smijete prenijeti na dijete

- djetetu ne smijete lagati da popravak neće boljeti. Ako djetetu kažete da popravak zuba ne boli, izazivate njegovo nepovjerenje i prema sebi i prema stomatologu

shutterstock_1762203059.jpg
Shutterstock Kako biste uklonili strah od posjeta zubaru možete se s djetetom igrati stomatologa

Kako izgleda prvi posjet stomatološkoj ordinaciji?

Preporučuje se posjet dogovoriti u jutarnjim terminima, kada je dijete najodmornije i najspremnije za suradnju. Ako ne želi sjesti u stomatološki stolac, pitajte ga da sjedne s vama. Ako uopće ne želi sjesti, nemojte ga siliti. Uvijek postoji sljedeći put. Prvi posjet stomatologu traje kratko, oko 15 minuta.

Pri prvom posjetu stomatolog više vremena posvećuje razgovoru s djetetom, nego samom radu u usnoj šupljini. Ako je dijete raspoloženo za suradnju, stomatolog može napraviti prvi pregled koristeći pritom stomatološko ogledalo i sondu. Stomatolog će prvi posjet iskoristiti za davanje uputa o pravilnoj i zdravoj prehrani, oralnoj higijeni, reduciranju i sprečavanju nepoželjnih navika, primjerice sisanja prsta ili grickanja usnice.

shutterstock_488174278.jpg
Shutterstock Pri prvom posjetu stomatolog više vremena posvećuje razgovoru s djetetom

Na kraju će roditeljima objasniti stanje oralnog zdravlja djeteta, dati im detaljne upute te zakazati sljedeći termin. Ako je dijete uplašeno, plačljivo i ne surađuje tijekom prvog posjeta stomatolog treba početi oblikovati ponašanje djeteta te njegov negativan stav prema stomatološkoj terapiji postupno pretvarati u pozitivan.

Postoje brojne tehnike za kontrolu i oblikovanje ponašanja djeteta u stomatološkoj ordinaciji. Njihovom pravilnom primjenom moguće je od djece koja prave najviše problema stvoriti uzorne pacijente. Stomatolog koji radi s djecom mora biti pažljiv, strpljiv i pun razumijevanja za dijete. Osim ako je riječ o hitnom stanju, tada mu se odmah mora pomoći, odnosno nema mnogo vremena za privikavanje djeteta na stomatologa i ordinaciju.