Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JE LI DOVOLJNO JELA, SPAVALA I KAKVA JOJ JE MOTORIKA? Ovih 7 znakova pokazuju da je vaša beba zdrava

Autor Sanja Matasić

Svako se dijete razvija svojim ritmom.

 beba puže Izvor: Shutterstock

Roditelji su često opterećeni pitanjima poput onih - je li dovoljno jela, spavala, razvija li se motorički i kognitivno kako bi trebala za svoju dob. Pokušajte se opustiti i uživati u svojoj bebi, a ovo su sigurni znakovi da je ona zdrava i zadovoljna.

Na bebu djeluje umirujuće vaš dodir i zvuk vašega glasa

Ovo je zapravo dokaz da ste uspostavili vezu sa svojim djetetom. Onog trenutka kada je nešto uznemiri ili ako počne plakati, a smiri je vaša blizina i glas, bit će vam puno lakše pobijediti razne razvojne izaove. Kada dijete smiruje vaša prisutnost, to je prvi korak povezivanja s roditeljem i prva stepenica u emotivnom razvoju djeteta.

Dovoljan broj mokrih pelena dnevno

Ovo je najbolji pokazatelj da vaša beba dovoljno jede i da lijepo napreduje. Nemojte se opterećivati što drugi govore i koliko beba treba imati obroka u danu, pratite svoje dijete i sami ćete znati prepoznati je li sito, a mokre pelene su najbolji znak da dobiva dovoljno mlijeka.

Beba je tiha određeno vrijeme u danu

Kada su bebe tihe i budne, one zapravo promatraju svijet oko sebe i uče. Nije potrebno da ih stalno animirate, jednostavno ih pustite da nekad budu same i da uživaju na svoj način.

 mama priča s bebom Izvor: Shutterstock

Beba regira na nove zvuke i smije se dok joj pričate

Bebe imaju razvijen sluh još u maternici, ali im je potrebno nekoliko tjedana da se naviknu na nove zvukove u vanjskom svijetu. Glazba najviše privlači bebinu pažnju, bilo da dolazi iz igračke ili sa mobilnog telefona. Kada vidite da dijete reagira na zvuk tražeći izvor, znat ćete da joj se sluh dobro razvija. Smijeh i reakcija na vas zapravo su pokazatelji da vaša beba postaje društvena i da je vaša prisutnost čini sretnom.

Gledaju sjene, boje i kretanje

Do drugog mjeseca, većina beba počinje pratiti sjene, svijetle boje i predmete koji se okreću, kao što su mobil i ventilator. Ne vide savršeno boje niti još percipiraju dubinu, zbog čega kontrastne boje privlače njihovu pažnju. Dakle, ako ih vidite da promatraju svijet oko sebe, to je odličan znak.

Plaču malo manje i sve lakše zaspu

Svako je dijete priča za sebe pa djecu ne treba međusobno uspoređivati. No ako vaša beba, kako raste, sve manje plače i sve mirnije tone u san, to je znak dobrog napretka.

Individualni napredak

Mnogi roditelji se opterećuju kasni li njihova beba u motoričkom razvoju. Svako dijete ima svoj ritam pa dopustite svojoj bebi da napreduje svojim ritmom. No ako primijetite očiti zastoj u napretku, podijelite svoju brigu s pedijatrom

Umjesto da se bavite svojim strahovima, opustite se i uživajte u razvoju svoje bebe.

Možda će vas zanimati

Najnovije