Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlučujuća uloga oca/partnera pri dojenju

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda naglašava važnost uloge očeva i partnera pri dojenju te navodi neke od uspješnih načina na koje očevi ili partneri mogu biti uključeni u aktivnosti vezane uz dojenje

Zajedničko prisustvovanje radionici o dojenju

Prisustvovanje partnera radionici o dojenju pomaže razumijevanju važnosti dojenja za majku, bebu i cijelu obitelj, ukazuje na važnost pružanja podrške pri dojenju, te daje ideje kako se partner može približiti djetetu, uključiti se u brigu i družiti se s bebom.

Razgovor sa zdravstvenim osobljem

Ukoliko niste u mogućnosti zajedno prisustvovati radionici o dojenju, pobrinite se da bebin otac ili druga bliska osoba, zajedno s majkom posjeti zdravstveno osoblje zaduženo za brigu o majci i djetetu. Iskoristite priliku i porazgovarajte s njima o dojenju te zatražite odgovore na sva vaša pitanja. Zatražite da sastanak bude u vrijeme kad oboje možete prisustvovati (pozovite i druge članove obitelji, ukoliko vam se to čini prigodnim). Potaknite partnera da unaprijed razmisli o pitanjima na koje traži odgovore.

Kako se očevi/partneri mogu povezati s bebom

Ponekad očevi/partneri smatraju da je hranjenje bebe majčinim mlijekom iz dijelom najvažniji dio brige za bebu u koji mogu biti uključeni, te da najviše ispunjava.

Uvođenje bočice, doduše, čak i ako je u njoj majčino mlijeko, može uzrokovati poremećaj u procesu dojenja upravo u vrijeme kad se majka i dijete prilagođavaju i pokušavaju uravnotežiti „ponudu i potražnju mlijeka“.

Drugi načini da se otac/partner zbliži i poveže s bebom:

* Kupati bebu ili se kupati s bebom

* Pokušati s dodirom koža-na-kožu

* Naučiti “čitati” bebine signale

Očevi/partneri su često jako uspješni u smirivanju neutješne bebe, uz čvrste zagrljaje, hodanje i nježan glas – što je prava podrška umornim mladim majkama.

Naravno da se i očevi/partneri također mogu osjećati umornima. Nakon poroda, tijekom perioda prilagođavanja, kad se i otac/partner i majka pokušavaju snaći u ulozi roditelja, a i dojenje se još uvijek uhodava, bit će nebrojeno mnogo situacija u kojima će oboje (i otac/partner i majka) trebati emocionalnu podršku i međusobnu pomoć.

Izvorwww.youthhealthmag.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije