Duge, neprospavane noći možda su jedan od najvećih roditeljskih izazova tijekom djetetove prve godine, a razlozi zbog kojih se beba budi usred noći mogu biti prava misterija. Nakon što ste svoje dojenče nahranili i premotali, ne možete dokučiti koja bi još mogla biti smetnja snu.

No, evo, jedne na koju možda niste pomislili s obzirom na to da je ipak riječ o bebi koja ima ograničene mogućnosti kretanja, a to je – nedovoljna tjelesna aktivnost.

Istraživanja su potvrdila da bebe koje su manje aktivne tijekom dana, manje spavaju noću. Studija sa Sveučilišta u Michiganu analizirala je 22 zdrave šestomjesečne bebe i pratila razinu njihove tjelesne aktivnosti i spavanja tijekom 24 sata. Istraživači su otkrili kako su bebe, koje su slabije spavale tijekom 24 sata, bile danju znatno manje aktivne.

No kakva aktivnost tako male djece je zadovoljavajuća za kvalitetan san? Istraživači tvrde da više vremena provedenog na trbuhu tijekom dana može bebu dovoljno umoriti da bolje spava noću.

Što se događa kada je beba na trbuhu? Kada vaša beba leži na trbuhu, njezine motoričke vještine se razvijaju, odnosno aktiviraju joj se mišići leđa, vrata, trbušni mišići i više pokreće ruke i noge. Dakle, kada je beba potrbuške, kao da je u teretani.

'Iako još nemamo čvrste dokaze da vrijeme provedeno na trbuhu izravno utječe na kvalitetan san, sigurni smo da povećava tjelesnu aktivnost i potiče zdravo povećanje mišićne mase', kaže Janet Hauck, docentica kineziologije na ovome sveučilištu, koja se specijalizirala za istraživanje motoričkih vještina dojenčadi. 'Dakle, roditelji koji smatraju da njihova beba ne spava dovoljno, mogli bi tijekom dana dijete češće stavljati na trbuh kako bi mu povećali razinu tjelesne aktivnosti.'

Opće je poznato da pojačana tjelesna aktivnost utječe na kvalitetu sna, a dobar san i kretanje idealan su spoj za zdrav rast i razvoj djece.

Koje aktivnosti možete raditi s bebom?

Vrijeme provedeno na trbuhu preporučuju pedijatri unatrag 20 godina. Naime, kao što smo spomenuli, položaj u kojem je beba potrbuške pomaže jačanju mišića koji su temelj za razvoj grube i fine motorike.

Međutim, ne vole baš sve bebe biti na trbuhu. Stoga, pedijatri savjetuju roditeljima da to vrijeme provedu u interakciji s bebom, spustite se na djetetovu razinu, razgovarajte s bebom i pokazujte joj igračke.

Dijete možete postavljati na trbuh u kratkim vremenskim periodima, nekoliko puta tijekom dana, ovisno o bebinoj toleranciji. Počnite s nekoliko minuta, a kako beba bude jačala, povećavajte vrijeme provedeno na trbuhu.

Ostvarujte kontakt očima, pjevajte, rasporedite igračke oko bebe i potaknite je da ih dohvaća. No boravak na podu nije jedini način da se beba igra na trbuhu.

Možete bebu potrbuške postaviti na svoja koljena, a ako je riječ o manjem djetetu, rukom joj poduprite glavicu. Bočno ležanje još je jedna mogućnost pozicioniranja koju preporučuju pedijatri. Bebu postavite bočno, podupirući joj leđa rukom.

Još neke preporuke!

  • Dijete će vježbati svoja osjetila ako ispred njega stavite plastično ogledalo ili ponudite dekice i ručnike kako bi beba mogla doživjeti različite teksture. Naravno, bebica treba biti pod nadzorom.
  • U igru s bebom uključite cijelu obitelj, što će je potaknuti da istražuje lica i glasove oko sebe.
  • Čitajte bebi.

Stoga, mame i tate, stavljajte svoje bebe često na trbuh, bebi to sigurno ne može štetiti jer jača svoje mišiće, a možda prespava i cijelu noć, zajedno s vama.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Sanja Matasić