Kontrola glavice važna je razvojna prekretnica za bebe i preduvjet za cjeloukupni razvoj motorike, poput okretanja, sjedenja, puzanja i, u konačnici, hodanja. Vaša će beba svoju glavicu pokušati držati uspravno već od prvoga dana života, a u dobi od mjesec dana već je može nakratko držati u podignutom položaju. Oko 3 do 4 mjeseca vidjet ćete znatno poboljšanje u kontroli glave, a do 6 mjeseci vjerojatno će tu motoričku sposobnost u potpunosti usvojiti.

Kada bebe mogu podizati glavu?

Ovladati držanjem glavice proces je koji može trajati dok beba ne navrši 6 mjeseci. Prvih tri mjeseca budite oprezni kod rukovanja bebom i pridržavajte joj vrat i glavicu dok je podižete, držite, nosite ili spuštate.

Do kraja prvog mjeseca života vaša će beba vjerojatno moći nakratko podići glavu i okrenuti je s jedne na drugu stranu dok leži na trbuhu.

Oko 6. do 8. tjedna moguće je podigne glavicu dok dok leži na leđima. Dok je nosite na ramenu, imat će dovoljno kontrole da drhtavo drži glavu, ali ne zadugo. Ako bebu nosite u slingu, osigurajte da joj se lice vidi jer ne može samostalno pomicati glavu kako bi disala.

beba u nosiljci
Shutterstock 

U dobi od 3. do 4. mjeseca, definitivno ćete primijetiti napredak. Beba će moći podignuti glavu i do 45 stupnjeva dok je na trbuhu i držati je mirno. Mnoga 4-mjesečna djeca će raditi 'mini sklekove' – držeći glavu i prsa gore te odgurujući se rukama od tla. Također, do 4. mjeseca vjerojatno će čvrsto držati glavu dok je nosite.

Sa 6 mjeseci vaša će beba vjerojatno moći čvrsto i mirno držati glavu. Ako se povuče u sjedeći položaj, pomaknut će je naprijed.

Vrijeme na trbuhu - ključno za razvoj

Vrijeme provedeno na trbuščiću, i to svakodnevno od prvog tjedna života dok je dijete budno, važno je za jačanje bebinih mišića vrata. U početku će se možda boriti da drži glavu - i možda se čak buniti. No ne osjećajte se krivima jer tako svome djetetu pomažete u motoričkom razvoju. Vrijeme za trbuščić ne samo što jača mišiće vrata i ramena vaše bebe, već poboljšava koordinaciju oko-ruka. Evo nekih smjernica:

• S postavljanjem bebe na trbuh možete krenuti od prvih dana života.
U početku neka bude kratko: novorođenčad može ležati na trbuhu samo minutu ili dvije, ali nekoliko puta dnevno.
• Sjednite blizu svoje bebe i potaknite je da podigne pogled mašući zvečkom ili igračkom. Pjevajte, razgovarajte s bebom. Koristite prostirku za trbuščić ili prostirku za aktivnosti sa zabavnim igračkama, svjetlima i zvukovima.
• U dobi od 4 do 6 mjeseci, poduprite bebu u polusjedećem položaju – na sigurno mjesto, s dovoljno potpore za vrat i glavu. (Koristite jastuke ili je stavite u krilo s leđima oslonjenim na vas.) Međutim, nikada je ne ostavljajte da sjedi bez nadzora jer bi se mogla prevrnuti.