Do dehidracije dolazi ako beba izgubi više tekućine nego što je unese u svoj organizam, a to se može dogoditi ako ima problema s dojenjem ili hranjenjem na bočicu, ako ima proljev, povraća ili ima visoku temperaturu te ako je previše vremena provela u pregrijanom prostoru.

Kako je dehidracija za bebe vrlo opasno stanje organizma, važno je brzo prepoznati znakove i pravodobno reagirati. Znakovi koji upućuju na dehidraciju su nedovoljno mokrenje, pretjerana pospanost, razdražljivost, suha usta i plakanje bez suza, a jedan od pokazatelja je i stanje bebinih fontanela.

Naime, ako je fontanela uvučena, odnosno ako 'tone' u bebinu glavu, ukazuje na to da je dojenče dehidriralo i da trebate brzo reagirati.

Možda niste znali da postoji još jedan brzi test kojim možete provjeriti stanje bebina organizma, a na TikToku ga je demonstrirala mama @dr.katie.h, koja je ujedno i liječnica.

@dr.katie.h#newborn#babygirl#6weeksold#education#tipsandtricks#doctormom#dehydration#sickbaby#caprefill#besties#lifeisgood♬ original sound - Dr Katie

Dijete stavite u ležeći položaj pa prstom pritisnete kožu na bebinim grudima. Držite prst, s blagim pritiskom na bebinu kožu 5 sekundi, potom ga maknite. Ako se boja kože vrati u normalnu kroz manje od dvije sekunde, vaša je beba dovoljno hidrirana. No ako to traje duže, provjerite ostale znakove dehidracije i kontaktirajte liječnika.

Ako je riječ o blažoj dehidraciji, a beba je mlađa od tri mjeseca, liječnik će vjerojatno predložiti pojačano dojenje ili češće davanje formule.

Ako je riječ o ozbiljnijim znakovima dehidracije, liječnik može preporučiti infuziju. 

Nemojte davati bebi otopine elektrolita za dehidraciju bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Liječnik će vam dati upute za korištenje tekućine s elektrolitima na temelju težine i dobi vaše bebe. Tekućina se mora davati polako, gutljaj po gutljaj, žličicu po žličicu, žlicom ili štrcaljkom.