Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprezno za vrijeme toplinskog vala. Djeca lako dobiju sunčanicu!

Bebe, mala djeca i stari ljudi su osjetljiviji na izloženost jakom suncu pa je potrebno poduzeti neke mjere opreza...

sunce i djeca

Stiglo nam je vruće ljeto. S djecom možemo van samo rano ujutro i kasnije poslijepodne jer je sunce toliko jako i toliko je vruće da se jedva izdrži vani. Djeca su međutim 'otpornija na sunce', odnosno ne zamijete tako brzo da im je vruće ili da se prže kad su zaokupljena igrom, lopaticama i pijeskom na plaži, brćkanjem u bazenčiću ili ljuljanjem u parku. Kapice, majice i zaštitne kreme tada su obavezne, ali ni one nisu uvijek svemoćne. Dječja koža je osjetljivija na sunce, a pregrijavanje se puno brže dogodi nego kod nas odraslih. Zašto je to tako, kako prepoznati simptome sunčanice te kako pomoći djetetu?

 • Osjetljiva glava

Malene novorođene bebe nemaju potpuno zatvorenu lubanju i to na tri mjesta. Maleni otvori, poznate fontanele, će se sljedećih mjeseci i godina zatvarati. Najveća od njih proteže se neposredno iznad čela, i do kraja će srasti tek oko druge ili treće godine. Ona je posebno osjetljiva sve dok se do kraja ne zatvori. Uzmemo li u obzir i da djeca imaju veću glavu u odnosu na tijelo, time imaju i veću osjetljivu površinu kože u odnosu na odrasle. Zbog svega nevadenog, djeci na suncu od 10 do 17 sati uvijek stavite kapicu.

 • Rijetka kosa

Malo beba se rodi s gustom kosom i većina je gologlava ili s vrlo malo kosice. Što je dijete mlađe, ima manje kose ili je rjeđa. Budući da kosa djeluje i kao štit od sunca, taj dio zaštite tek će narasti..

 • Nesposobnost znojenja

Bebe i djeca još ne mogu regulirati vlastitu toplinsku ravnotežu. Sposobnost znojenja, koja omogućuje da se koža i tijelo hlade, razvija se kod beba tek s nekoliko mjeseci. Budući da sistem regulacije topline neće još dugo idealno funkcioniratibebe se brže zagrijavaju (i brže pothlade) od odraslih – treba biti posebno oprezan kad se izlažu suncu.

Simptomi sunčanice

 • glavobolja
 • visoka temperatura
 • povraćanje
 • dehidracija
 • nesvjestica
opasnost od sunčanice
The two little baby girls two-year old playing toys in sand against green grass, Image: 294530315, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Što učiniti ako nam se čini da bi dijete moglo imati sunčanicu?

 • Dijete treba odmah maknuti sa sunca.
 • Dijete se mora odmoriti u hladnom, sjenovitom okruženju s glavom i nogama na visokom.
 • Hladni i vlažni oblozi pomažu da se ohladi vrat i glava.
 • Ako je dijete svjesno i ne povraća, trebalo bi uzeti neke tekućine - po mogućnosti vodu. Ne ostavljajte dijete samo, gledajte ga i smirite.
 • Ako je stanje ozbiljnije može doći i do nesvjestice. Ako se to dogodi, hitno pozovite liječnika.

Čuvajte se toplotnog udara!

Ako je koža crvena, suha i vruća i to ne samo na glavi, već i na cijelom tijelu, a dijete ima povišenu temperaturu (moguće preko 40 stupnjeva), može doći do toplotnog udara. To je stanje opasno po život i mora se odmah nazvati hitna pomoć. Dok pomoć ne stigne, dijete treba skinuti i oprezno prati krpicom koja se namače u mlaku vodu. Tekućine mu se smiju davati samo ako je svjesno i ne povraća.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije