Pred nama je još jedan najavljeni toplinski val što znači da osobitu pozornost moramo posvetiti zaštiti beba i djece od sunca i vrućina. S djecom možemo van samo rano ujutro i kasnije poslijepodne jer je sunce toliko jako.. Djeca su također 'otpornija na sunce', odnosno ne zamijete tako brzo da im je vruće ili da se prže kad su zaokupljena igrom, lopaticama i pijeskom na plaži, brćkanjem u bazenčiću ili ljuljanjem u parku. Kapice, majice i zaštitne kreme tada su obavezne, ali ni one nisu uvijek svemoćne. Dječja koža je osjetljivija na sunce, a pregrijavanje se puno brže dogodi nego kod nas odraslih. Zašto je to tako, kako prepoznati simptome sunčanice te kako pomoći djetetu?

Osjetljiva glava

Novorođene bebe nemaju potpuno zatvorenu lubanju i to na tri mjesta. Maleni otvori, poznate fontanele, će se sljedećih mjeseci i godina polako zatvarati. Najveća od njih proteže se neposredno iznad čela i u potpunosti će srasti tek oko druge ili treće godine života. Ona je posebno osjetljiva sve dok se do kraja ne zatvori. Uzmemo li u obzir i da djeca imaju veću glavu u odnosu na tijelo, znači da ujedno imaju i veću osjetljivu površinu kože u odnosu na odrasle. Također, što je dijete mlađe ima manje kose ili je ona rjeđa. A budući dakosa djeluje i kao štit od sunca, dijete nema taj prirodni dio zaštite.Zbog svega nevadenog, djeci na suncu od 10 do 17 sati uvijek stavite kapicu. 

shutterstock_405795043.jpg
Shutterstock S bebom izlazite na sunce samo u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima i obavezno djetetu stavite kapu

Nesposobnost znojenja

Bebe i djeca još ne mogu regulirati vlastitu toplinsku ravnotežu. Sposobnost znojenja, koja omogućuje da se koža i tijelo hlade, razvija se kod beba tek s nekoliko mjeseci. Budući da sistem regulacije topline neće još dugo idealno funkcioniratibebe se brže zagrijavaju (i brže pothlade) od odraslih – treba biti posebno oprezan kad se izlažu suncu.

Simptomi sunčanice

  • glavobolja
  • visoka temperatura
  • povraćanje
  • dehidracija
  • nesvjestica
shutterstock_2292569081.jpg
Shutterstock Neki od simptoma sunčanice su glavobolja, visoka temperatura i povraćanje

Što učiniti ako nam se čini da bi dijete moglo imati sunčanicu?

  • Dijete treba odmah maknuti sa sunca.
  • Dijete se mora odmoriti u hladnom, sjenovitom okruženju s glavom i nogama na visokom.
  • Hladni i vlažni oblozi pomažu da se ohlade vrat i glava.
  • Ako je dijete pri svijesti i ne povraća trebalo bi popiti tekućinu - po mogućnosti vodu. Ne ostavljajte dijete samo, pratite njegovo stanje i umirite ga.
  • Ako je stanje ozbiljnije može doći i do nesvjestice. Ako se to dogodi, hitno pozovite liječnika.

Čuvajte se toplotnog udara!

Ako je koža crvena, suha i vruća i to ne samo na glavi, već i na cijelom tijelu, a dijete ima povišenu temperaturu (moguće preko 40 stupnjeva), može doći do toplinskog udara. To je stanje opasno po život i mora se odmah nazvati hitna pomoć. Dok pomoć ne stigne, dijete treba skinuti i oprezno prati krpicom koja se namače u mlaku vodu. Tekućinu mu smijete davati samo ako je pri svijesti i ne povraća

shutterstock_1161792478.jpg
Shutterstock Ako dijete ima povišenu temperaturu, iznad 40 stupnjeva, morate odmah nazvati hitnu pomoć