MALA PROMJENA ČINI VELIKU RAZLIKU: Kako bebu staviti u krevetić, a da je ne probudite?

Mnogi roditelji rade istu grešku kod stavljanje usnulog novorođenčeta u krevet i ono se probudi čim dotakne madrac. Evo u čemu je problem

TikTok Screenshot

Mama po imenu Lynda Harding otkrila je u videu koji je objavila na TikToku genijalan trik kako da se beba ne probudi dok je spuštate u krevetić. Prema Lyndinu iskustvu, većina roditelja radi istu grešku.

'Ako spuštate bebu u krevetić tako da joj prvo dotaknu madrac glava i ramena, pokrenut ćete u njoj reakciju koja se naziva Moro refleks. Najbolje je da je spuštate tako madrac prvo dotakne guzom, pa leđima i potom glavom', objašnjava ova mama u svome videu.

Lynda, osim što je majka, ona je i savjetnica za njegu beba te na svome profilu svakodnevno dijeli male trikove koji roditeljima olakšavaju život, a ima čak 90 000 pratitelja. Očito je ovaj video bio koristan mnogim roditeljima jer je pregledan više od 800 000 puta. 

Što se događa kada bebu spuštate u krevetić?

Kao što već vjerojatno znate, sve se bebe rađaju s određenim brojem urođenih refleksa. Kada dijete spuštate u krevetić, kod njega dolazi do nagle refleksne reakcije - Moro refleksa, također poznatog i kao refleksa zaprepaštenja.

Zapravo, riječ je o refleksnoj reakciji dojenčadi na iznenadnu promjenu iz okoline, a koja se očitujem naglim trzajem uslijed kojeg se probude. Ovaj je refleks poželjan jer je topokazatelj da se njezin mali živčani sustav pravilno razvija. Refleks pokreću sve iznenadne promjene u senzualnoj stimulaciji, kao što je glasna buka, nagli pokreti ili iznenadni dodir, nagla promjena intenziteta svjetlosti, bilo koji događaj koji izbacuje bebu iz ravnoteže – kada se stavlja u krevetić, na primjer, kada je vadite iz kadice za kupanje ili iznenadno okretanje bebe.