Pojavu žućkastih naslaga na bebinom vlasištu, ali i obrvama, ušima, pazusima i preponama, liječnici nazivaju i seboroičnim dermatitisom. Uzrokom tjemenice smatra se masna koža i pojačani rad lojnih žlijezda do kojeg dolazi zbog majčinih hormona koji su preko posteljice ušli u bebin krvotok. Prema nekim istraživanjima, češća je kod djece koja nisu dojena i koja imaju povećanu tjelesnu masu. Srećom nije zarazna i obično spontano nestaje oko trećeg mjeseca djetetova života. 

Ako su naslage vlažne i bebu svrbi koža to može biti i najava neurodermatitisa, odnosno atopijskog dermatitisa, koji se javlja u dobi od nekoliko mjeseci. Posebno su ugrožena djeca čiji jedan, ili oba roditelja već boluju od neurodermatitisa. 

shutterstock_1977210851.jpg
Shutterstock Nakon pranja kose ljuske možete nježno odstraniti češljićem

Kako tretirati tjemenicu uljem?

  • Kod tjemenice je dobro prije kupanja namazati bebinu glavicu ili dio kože na kojem se pojavila maslinovim, bademovim ili sezamovim uljem te ostaviti da djeluje oko pola sata ili preko noći.
  • Nakon toga kosu treba oprati blagim šamponom i za vrijeme pranja bebinom četkom lagano masirati tjeme te odstraniti omekšale ljuskice s kose.
  • Važno je dobro obrisati bebu nakon kupanja, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava protok krvi. Budući da kosti glavice malih beba nisu potpuno srasle do prve godine života, treba biti pažljiv i nježno masirati i brisati tjeme.
  • U ljekarni postoje i specijalni šamponi namijenjeni upravo ovom problemu
  • Ako su seboroičnim dermatitisom zahvažena područja poput pelenske regije ili pazuha  važno je kožu na tim dijelovima održavati suhom