Nekoliko dana ili čak tjedana nakon rođenja na tjemenu bebe možda ćete primijetiti deblje, bijelo-žućkaste naslage. No, mama, bez panike, jer nije riječ ni o kakvoj zaraznoj bolesti niti su ove ljuskice nastale kao znak loše higijene ili alergije.

Riječ je o tjemenici koja je česta pojava kod novorođenčadi. Iako vama izgleda uznemirujuće i bolno, vaše dijete tjemenicu najčešće niti ne osjeti – nije bolna, nelagodna i ne svrbi. Tjemenica se kod nekih beba pojavljuje samo na tjemenu, a kod nekih se može pojaviti i na licu, obrvama, ušima, pazusima i preponama.

Liječnici tjemenicu nazivaju i seboreičnim dermatitisom. Uzrokom se smatra masna koža i pojačani rad lojnih žlijezda. Premda nije opasna, važno je da dijete pregleda liječnik kako bi mogao prepisati kremu ili losion koji ubrzava otklanjanje tjemenice.

Ako su naslage vlažne i bebu svrbi koža, to može biti najava neurodermatitisa koji se javlja u dobi od nekoliko mjeseci. Posebno su ugrožena djeca čiji jedan ili oba roditelja već boluju od neurodermatitisa, a čini se i da je tjemenica češća kod djece koja nisu dojena i koja imaju povećanu tjelesnu masu.

Kako tretirati tjemenicu?

Kod tjemenice je dobro prije kupanja namazati bebinu glavicu ili dio kože na kojem se pojavila maslinovim, bademovim ili sezamovim uljem te ostaviti da djeluje oko pola sata. Nakon toga kosicu operite blagim šamponom,  a za vrijeme pranja mekanom četkom nježno masirajte tjeme i odstranite omekšale ljuskice s kose.

Nakon toga  još jednom operite kosu. Obratite pozornost na to da bebu nakon kupanja dobro obrišete, a nježno trljanje tjemena ručnikom pojačava cirkulaciju i pospješava uklanjanje tjemenice. Budući da kosti glavice malih beba nisu potpuno srasle do prve godine života, budite pažljivi i nježni.