Novopečena ste mama i usred noći vaša se beba redovito budi i plače. I dok vi ustajete po tko zna koji put (i noć) zaredom kako biste ponovno uspavali dijete, vaš dragi se samo okrene na drugu stranu kreveta i nastavi spavati. Je li vam poznata ova situacija?

Znanstvenici su promatrali navike 20.000 zaposlenih roditelja s malom djecom kako bi saznali što se točno događa tijekom poznate i omražene "noćne smjene ", piše Stil. I u gotovo svim slučajevima majka je bila ta koja se uvijek prva probudila na djetetov plač. To se može razumjeti i ako se uzme u obzir da otac radi, jer je majka trenutno na rodiljnom dopustu. No, ono što zabrinjava jest da se ta praksa nastavlja i kada se žena vrati na posao - i dalje ustaje nekoliko puta tijekom noći unatoč činjenici da je dijete možda odavno prestalo dojiti.

shutterstock_1996287098.jpg
Shutterstock 

A radi li se o navici ili lijenosti čovjeka, znanstvenici na to pitanje nisu imali odgovor. No podaci do kojih su došli su poražavajući - samo 11 posto očeva spremno je ustati usred noći kako bi nahranili dijete,presvukli ga i smirili.

Majke su se požalile i da, nakon što dijete uspavaju, često imaju problema s njegovim uspavljivanjem, a nije rijetkost ni da leže budne u krevetu pola sata dok ponovno ne zaspe, dok muškarci nemaju problema s jer im treba manje od pet minuta da se vrate u carstvo snova. Ako se uzme u obzir da je majka tijekom dana ta koja je, uz posao, aktivnija oko djeteta i kućanstva, potrebno je, ako ih muči ovaj problem, razgovarati s partnerom te im objasniti da im je teško fizički izdržati ovaj tempo.

Možda je dobra ideja uvesti neki raspored i dogovoriti se koje će noći tko ustati kako bi se i drugi partner mogao naspavati.