Metoda ''Cry it out'' kontroverzan je način uspavljivanja koji mnogi roditelji još uvijek primjenjuju, a podrazumijeva takozvani trening spavanja koji uključuje puštanje bebe da plače dok se samostalno uspavljuje. Iako postoje varijacije ove metode koje uključuju stalnu provjeru i umirivanje djeteta u određenim periodima, neki roditelji okreću se najekstremnijem načinu uspavljivanja u kojem puštaju dijete da plače sve dok se samo ne uspava.

Kako upozorava savjetnica za spavanje, dr. Rebecca Michi, ovakvo ignoriranje plakanja djeteta moglo bi rezultirati ozbiljnim posljedicama za njegovo fizičko, ali i psihološko zdravlje.

''Vaša beba uvijek plače s razlogom. Možda je umorna, gladna, uplašena ili joj je hladno. Bez obzira na to koji razlog bio, bebino plakanje često je jedino sredstvo komunikacije s roditeljima. Kada ignoriramo te vapaje, vjerojatno imamo svoje razloge.

Ime s najtužnijim značenjem
Shutterstock Ime s najtužnijim značenjem

Možda smo te noći već ustali pet ili šest puta, možda smo negdje pročitali savjet da je u redu dijete ostaviti da svaku noć malo plače, a možda mislimo da će svaka naša reakcija na plač djeteta odmah rezultirati pretjeranom ovisnošću i besanim noćima. Ali za bebu, sve to znači da njezine potrebe nisu zadovoljene i ona ne razumije ništa više osim činjenice da je ignorirana'', objašnjava savjetnica Michi koja otkriva što se zapravo događa s bebom ako ignoriramo njezin plač.

Kako objašnjava, kada beba plače dulje vrijeme, u njezinom tijelu dođe do oslobađanja povećane količine kortizola, točnije hormona stresa. On drastično povećava osjećaj tjeskobe kod djeteta i može sniziti hormone rasta koji također utječu na razvoj živčanog tkiva u mozgu.

''To također rezultira potisnutim rastom i slabljenjem imunološkog sustava kod djece, a znanstvenici su otkrili da će bebe koje se redovito ostavlja da plaču dulje vrijeme biti sklonije agresivnom i impulzivnom ponašanju u kasnijoj dobi'', napominje Michi.