Kako donose domaći mediji u periodu 11. i 12. lipnja se najmanje šestero novorođenčadi na odjelu neonatologije KB Sveti Duh zarazilo virusnim meningitisom. Bebe su raspoređene u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Iako je virusni meningitis blaži oblik bolesti od bakterijskog meningitisa, novorođenčad i mala djeca mogu biti ozbiljno ugroženi.

Što je meningitis?
Meningitis je upala ovojnice mozga i kralježničke moždine, a najčešće nastaje širenjem bakterija ili virusa. Bakterijski meningitis je najozbiljniji oblik koji može ugrožavati život djeteta ako se pravovremeno ne liječi. Virusni meningitis je lakši oblik meningitisa koji rijetko ima smrtni ishod. Najčešći uzročnici virusnog meningitisa su infekcije enterovirusima u ljeto i ranu jesen.

shutterstock_2234749003.jpg
Shutterstock Meningitis je upala ovojnice mozga i kralježničke moždine


Što su enterovirusi?
Čovjek je prirodni domaćin za većinu enterovirusa. Nastanjuju u prvom redu crijevo čovjeka, ali mogu odande dospjeti i u krv te doći do mnogih organa i središnjeg živčanog sustava. Dulje vrijeme mogu preživjeti u otpadnim vodama, čak i u kloriranoj vodi ako je prisutno dovoljno organskog otpada. Nađu se i u morskim plićacima kao i neadekvatno održavanim bazenima za kupanje. Izazivaju skupinu bolesti koje nazivamo enterovirozama, a jedna od njih je i enterovirusni meningitis.


Kako se prenose enteroviroze?
Enteroviroze se prenose izravno do osobe na osobu dodirom, te neizravno fekalno-oralnim putem (bolesti prljavih ruku). Neke enteroviroze mogu uzrokovati respiratorne simptome i tada se uzročnik može širiti i kapljičnim putem. Iznimno onečišćena voda i hrana kao i prijenos preko vektora (muhe, žohari) može dovesti do nastanka bolesti.

shutterstock_2168242499.jpg
Shutterstock Iznimno onečišćena voda i hrana također mogu dovesti do nastanka bolesti

Koji su simptomi enterovirusnog meningitisa?
Simptomi znaju nalikovati gripi, pa se vrućica i glavobolja mogu javiti prije nekih karakterističnih tegoba poput ukočenog vrata, povraćanja ili iritacije na svijetlo. Obično traje 4-8 dana bez komplikacija, ali moguć je i teži tijek s pojavom poremećaja stanja svijesti i epilepsijskih napadaja. Od meningitisa se može oboljeti cijeli život, a u dječjoj dobi postoje određeni periodi koji nose veći rizik. Posebno su rizična novorođenčad u prvih nekoliko dana života kada su često i simptomi nejasni, a bolest može vrlo brzo napredovati i napraviti velika oštećenja.

Koliko dugo je oboljeli zarazan za druge?
Period inkubacije ne može se točno odrediti jer je izvor infekcije najčešće osoba bez znakova bolesti. Smatra se da inkubacija traje od 2 dana do 2 tjedna, a najčešće 3-5 dana. Inficirane osobe izlučuju virus stolicom i iz sekreta ždrijela nekoliko dana prije i nekoliko tjedana nakon početka simptoma. Najveća zaraznost je u početku bolesti.

Kako izgleda liječenje?
Liječenje se provodi u bolnici uz opće mjere potpore te monitoriranja i korekcije tjelesnih funkcija uz stručno vodstvo i suradnju više specijalnosti (infektolog, mikrobiolog, pedijatar, neurolog/neuropedijatar, intenzivist).

shutterstock_396467254.jpg
Shutterstock Liječenje se provodi u bolnici uz opće mjere potpore te monitoriranja i korekcije tjelesnih funkcija

Izvor: Zavod za javno zdravstvo i Poliklinika Sabol