Prvih nekoliko mjeseci bebe puno plaču. I koliko god vam se nekad bilo teško nositi s njihovim plakanjem, važno je odgovoriti na poziv koji vam upućuju.

Opsežna istraživanja, koja se bave ponašanjem tek rođene djece, iznjedrila su važne zaključke o ovoj prvoj komunikaciji čovjeka - a to je plakanje.

Ako bebu pustite da plače, to bi moglo izazvati pojačano lučenje adrenalina, što uvećava šanse da kasnije tijekom razvoja i u životu dijete bude agresivno, impulsivnog ponašanja i nasilno. Još jedna negativna posljedica može biti znatno povišena razina hormona stresa, kortizola, što usprava razvoj nervnog tkiva u mozgu, smatraju znanstvenici.

I ne samo to, uočeno je kako ignoriranje bebinog plakanja utječe na slabljenje imunološkog sustava, ali i općenito usporava razvoj bebe.

Jedna je pak studija pokazala da tek rođene bebe, čiji je plač zanemarivan, u kasnijem djetinjstvu teže razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, ali imaju poteškoća u kontroli vlastitih emocija. Kada su bebice fizički odvojene od svojih roditelja, aktiviraju se odgovori na bol koji dovode do hormonskih promjena.

Budite pozitivno reaktivni

Plakanje i smijeh prvi su načini na koje dijete komunicira s vanjskim svijetom. Djeca plaču ako njihove primarne potrebe nisu zadovoljene, ako osjećaju bol ili neku nelagodu, ali i ako žele tjelesni kontakt.

Baš kao i na smijeh, i na plač bi se trebalo odgovoriti pozitivnom reakcijom, i to tako da dijete osjeti da je utješeno, prihvaćeno I njegove su potrebe zadovoljene.

mama tješi bebu
Shutterstock 

Postoje brojni načini da umirite bebu – dojenjem, stvaranjem zvukova koji su joj poznati iz maternice ili kreiranje umirujućeg okruženja i pridržavanja rutine spavanja. Dodir koža na kožu, primjerice, stimulira oslobađanje oksitocina, hormona sreće. U trbuhu je beba stalno bila izložena blagom kretanju pa je ljujuškanje umiruje dijete i daje mu osjećaj sigurnosti.

Zato koliko god vam bilo teško i naporno reagirati na svaki plač vaše bebice, zapamtite da je riječ samo o prolaznoj fazi. Vašoj je bebi potrebna vaša blizina i taj osećaj sigurnosti najviše će pozitivno utjecati na njezin daljnji razvoj.