Najčešći uzrok ragada ili ispucalih i bolnih bradavica je nepravilno postavljanje djeteta na prsa, odnosno nepravilno zahvaćanje bradavice i areole dojke.

Ako ste neiskusna dojilja, vjerojatno će vam trebati pokazati kako bebu staviti na prsa da bi mogla pravilno zahvatiti bradavicu i povući mlijeko.

Ako majka osjeti bol i nelagodu pri dojenju, beba vjerojatno nije dobro zahvatila bradavicu. Kad dijete stavite na prsa, ono bi trebalo uhvatiti i bradavicu i cijelu areolu, a mama bi u tome slučaju trebala osjetiti kao da je nešto ‘vuče’ iz dojke. Možete čuti i kako dijete guta, a uši mu se pomiču gore-dolje.

Ako da se kod dojenčeta počnu stvarati rupice na obraščićima, dojenje nije pravilno, a beba nije u ispravnom položaju na dojci.

Što još učiniti da se spriječe ragade i kako ih tretirati?

  • koristite različite položaje dojenja kako biste mijenjali i položaje optrećenja bradavica.
  • topli oblozi, stavljani na dojku prije dojenja, proširuju mliječne kanale tako da mlijeko lakše teče i beba ne mora sisati tako intenzivno da bi došla do mlijeka. To će istovremeno štititi i bradavice!
  • ako u početku niste sigurni, neka primalja ili patronažna sestra pogleda podoj i vidi što ne radite dobro i što možete bolje učiniti.
  • zaštitite bradavice od nepotrebnog trenja. Zato ne nosite tvrde ili čipkaste grudnjake, već široke spavačice ili majice koje vam neće iritirati već ionako iziritirane bradavice.
  • nakon dojenja ne brišite bradavice, već ostavite mlijeko koje je na njima ostalo i posušite ih na zraku ili lagano višak pokupite tapkajući blazinicom.
  • nakon što se mlijeko osušilo, bradavicu namažite čistim lanolinom (masnoća dobivena iz ovčje vune). To tkivo čini podatnim, nećete imati velike i suhe kraste i znatno će vam ubrzati zacjeljivanje. Beba može slobodno sisati preko tog sloja masti jer je mast prirodna i bebi ne šteti.
  • Ako je dojenje jako bolno, možete se izdojiti, kako biste napravili kratku stanku, pa mlijeko dojenčetu ponuditi na žličicu.