Kada je riječ o dojenju, postoje neke neželjene pojave koje ga otežavaju, a jedna od njih je i blister. Riječ je o malenoj izbočini na vrhu bradavice koja nastaje tako što se mali komadić kože prevuče preko otvora mliječnog kanalića na bradavici ili se mlijeko na izlazu kanalića stvrdne i takozatvori kanalić.
Blisteri ne moraju biti bolni i često nisu potrebne nikakve intervencije ako nestanu za nekoliko tjedana prirodnim ljuštenjem kože s tog područja. No ponekad mogu prouzročiti bol pa je potrebna intervencija kako biste mogli nastaviti s dojenjem.

Kako nastaje mliječni blister?

  • Jedan od uzroka može biti prejak pritisak na tkivo dojke, kao što je često nošenje teže torbe ili premali grudnjak.
  • Ako je položaj bebe na dojci nije pravilan ili ako postoji neki problem sa sisanjem, kao što je loš prihvat bradavice pri dojenju.
  • Mliječac (soor) također može uzrokovati mliječni blister jer je riječ o gljivici koja ponekad uzrokuje pojavu sićušnih bijelih točkicana bradavici, ali se ponekad pojavljuju i u obliku veće bijele točke koja prekriva nekoliko kanalića. Ako primijetite više blistera istovremeno, provjerite s liječnikom imate li mliječac. Uobičajeni simptom je peckajuća i/ili probadajuća bol u dojci, koja je obično pojačana nakon dojenja ili izdajanja.

Koje su vrste mliječnog blistera?

Čisti ili prozirni blister najčešće je prouzročen nepravilnim položajem bebe kod dojenja ili ako dijete loše hvata dojku i tijekom podoja jako pritišće vrh bradavice. U ovome slučaju poboljšanje položaja može biti od velike pomoći.

Bliser bijele ili žute boje često je povezan s pojavom mastitisa, ali nije sigurno nastaje li se prvo blister koji uzrokuje zastoj mlijeka, ili prvo dolazi do zastoja protoka mlijeka pa se ono stvrdnjava u začepljenom dijelu. Ponekad je uzrok mala količina stvrdnutog ili gustoga masnog mlijeka koja začepljuje otvor kanalića, a ponekad koža prevučena preko izlaza kanalića koja blokira izlaz mlijeku.

Krvavi blisteri nastaju kao rezultat trenja, a obično su crvene ili smeđe boje. Trenje može nastati uslijed bebina lošeg položaja ili tehnike sisanja, neodgovarajućih šeširića za dojenje ili neodgovarajuće izdajalice. Kod ovakvog tipa blistera problem je oštećenje bradavice koje se tretira kao i druge ragade i ranice nastale uslijed lošeg položaja na dojci.

Prije dojenja, stavite oblog

Kako biste omekšali blister, prije podoja ili izdajanja stavite topli vlažni oblog. U nekim je slučajevima ovo sasvim dovoljno. Ako vam nije pomogao oblog od tople vode, možete primijeniti i oblog od slane otopine, koju ćete napraviti od 2 čajne žličice ‘gorke soli’ (magnezij sulfat, koji možete kupiti u ljekarni) i 1 šalice vode. Sol prvo otopite u maloj količini vruće vode, a zatim dodajte hladnu vodu tako da otopina bude toliko topla da možete temperaturu obloga. Vruća će voda malo stanjiti kožu i blister može puknuti tijekom podoja ili izdajanja.

mastitis
Shutterstock 

Umjesto obloga vruće vode, blister možete omekšati i kuglicom vate natopljene maslinovim uljem (nosite je između podoja ispod grudnjaka), ali prije podoja svakako isperite ulje s dojke.

Očistite kožu koja prekriva kanalić

Ako se ništa nije promijenilo nakon toplog/vrućeg obloga, napravite piling tako što ćete istrljati područje blistera mekom frotirnom krpom (ručnikom). Ako je riječ o ispupčenome začepljenju i čini vam se da je otvor kanalića zatvoren stvrdnutom granulicom mlijeka, pokušajte istisnuti čistim prstima, a onda podojite dijete ili se izdojite. Ako niti ovo ne uspije, konzultirajte se s liječnikom.

Dojite bebu ili se izdojite.
Ako postoji ranica, zaliječite je, kao da je slučaj o ragadama.