Sve ste već isprobali – bijeli šum, povijanje, dudu i kolica, baš svaki trik koji su pokazale mame na TikToku, ali baš ništa ne pomaže vašoj bebi da se umiri i zaspe. No znanstvenici predlažu jedan način uspavljivanja novorođenčeta koji ne zahtijeva nikakve komplicirane radnje, a usto objašnjavaju zašto je učinkovit.

Nova studija, objavljena u Current Biology, objašnjava metodu za smirivanje uplakanih beba koje potom zaspu, ali i ostanu spavati nakon što ih stavite u krevetić.

Metoda 'hodaj pa sjedi'

Metodu, koju možete primijeniti i na smirivanje bebe i na uspavljivanje, zapanjujuće je jednostavna i sastoji se od samo tri jednostavna koraka.

1. Držite uplakanu bebu u naručju, šetajte je okolo pet minuta kako biste je umirili.
2. Nakon što beba zaspe dok je nosite u naručju, sjednite i držite uspavanu bebu još pet do osam minuta.
3. Stavite bebu u krevetić.

beba spava
Shutterstock 

U čemu je tajna?

Inspiracija za prvi korak ove metode, odnosno nošenje bebe uokolo, dolazi iz prirode. Zamislite majku lavicu kako nosi svoju bebu u ustima. Dolazi do tzv. transportnog odgovora, koji je umirivanje. Ovakav transportni odgovor pojavljuje se kod mnogih sisavaca.

Znanstvenica Kumi Kuroda i njezini kolege u RIKEN centru u Japanu željeli su doznati može li se isti odgovor dobiti kod ljudskih beba.

Promatrali su 21 bebu u dobi od jednog do sedam mjeseci, uspoređujući njihovo ponašanje, pokrete i otkucaje srca, kao reakcije na četiri različita scenarija: drže ih majke koje sjede, drže ih mame koje hodaju, stavljaju ih u 'pokretni krevetić' (tj. kolijevka na ljuljanje ili kolica) i stavljaju ih u krevetić.
Rezultati su pokazali da su uplakanu dojenčad najučinkovitije i najdosljednije umirivalemame u šetnji ili pokretni krevetići. Također, otkrili su da se uplakane bebe najbolje umire i zaspu nakon što ih netko nosi hodajući 5 minuta.

Sljedeći korak bio je staviti ih u krevetić. Uspavane bebe nastavile su spavati ako su ih mame prije polaganja u krevetić držale u sjedećem položaju pet do osam minuta. Ako bi ih spustili prije isteka pet minuta, bebe bi se probudile i zaplakale. Iako su znanstvenici testirali različite položaje i brzine stavljanja bebe u krevetić, otkrili su da je samo držanje bebe u naručju dok je mama u sjedećem položaju imalo zadovoljavajući učinak.

Važno je napomenuti da su tijekom istraživanja promatrane samo bebe sa svojim mamama, nisu bili uključeni očevi ili bake i djedovi. Također, studija je obuhvatila samo 21 ispitanika. Nadalje, znanstvenici su istaknuli kako predložena metoda nije zamišljena kao dugoročna strategija za uspavljivanje, nego trenutno smiruje bebu u situacijama kada ne pomaže uspostavljena rutina uspavljivanja.