U prvim mjesecima bebina života, majčin je zagrljaj najsigurnije i najspokojnije za spavanje. No bez obzira na to, novorođenčad ima svoje faze plakanja i otežanog ulaska u san jer se prije svega privikava na život izvan maternice.

Stoga, evo nekoliko trikova koji bi vam mogli pomoći da lakše uspavate svoju bebu, olakšati vam svakodnevicu i uštedjeti koju minutu u danu.

Ugodno i mirno okruženje

Kao prvo, uspavljivanje djeteta ne smije biti forsirana radnja pa je važno stvoriti mirno i sigurno okruženje te postupno razviti zdrave navike i stavove bebe o spavanju, koje će učiniti da ona doživljava spavanje kao ugodno i sigurno stanje u kojem želi i ostati.

U dobi od 6 do 8 mjeseci beba se počinje zanimati za svijet oko sebe i komunicirati s okolinom, prije svega s majkom. Bebe su posebno osjetljive pa je važno da s vaše strane osjeti nježnost i ljubav, kao i bliskost, ali i opuštenu atmosferu tijekom uspavljivanja.

Važno je da se beba tijekom spavanja osjeća toplo, ugodno i sigurno.

Kako pomoći bebi da lakše zaspi?

Postoje 3 osnovna uvjeta, a prije svega djetetu treba biti dovoljno toplo, ono treba biti nahranjeno i osjećati se sigurno.
Upravo tako beba se osjeća u maternici pa je važno da joj što više približite uvjete iz fetalnog razdoblja. Istraživanja pokazuju kako povijanje bebe stvara osećaj najsličniji onome koji je poznavala tijekom devet mjeseci života u majčinom trbuhu, produžuje spavanje i pomaže pri uspavljivanju.

Tijekom uspavljivanja od pomoći vam mogu biti i razni ‘trikovi’, poput ljuljuškanja, pjevanja i bijelog šuma, kao što su zvuk usisavača, prigušene televizije, glazbe ili šuma mora, a opće je poznato kako lakšem uspavljivanju doprinosi sisanje, pa je svakako dobrodošla i duda varalica.

Mjesto spavanja

Mesto spavanja treba prilagoditi bebi. Neka djeca vole spavati u svom krevetiću, dok druga vole biti uz mamu, osluškujući njezino srce.

Važno je poraditi na uspostavljanju rutine spavanja, naime, važno je da dijete stavljate na spavanje uvijek u približno isto vrijeme kako bi ono ušlo u određeni obrazac ponašanja.

Koje su najčešće pogreške kod uspavljivanja?

  • Izbjegavajte poticati preveliku privrženost samo jednome roditelju jer će to uvelike određivati ritam uspavljivanja.
  • Uspavljivanje bebe kad je već preumorna, nepridržavanje rituala i vremena uspavljivanja.
  • Nepoznavanje ciklusa spavanja u ranoj i kasnijoj dojenačkoj dobi.
  • Poticanje ovisnosti o dudama varalicama i drugim pomagalima.
  • Osećaj krivnje roditelja zbog kronične pospanosti, umora, nervoze, što se odražava u komunikaciji s bebom i kod uspavljivanja.