Nije tako neobično da starije dijete bude ljubomorno na bracu koji se tek rodio. Ili na seku oko koje svi trepere, a samo plače. Kako ublažiti taj osjećaj ljubomore?

Pretpostavljamo da ste već tijekom trudnoće najavljivali svom djetetu da se u vašem trbuhu događaju neke za život važne stvari - da stiže brat ili seka. To je sjajan način da se spriječi ljubomora na bebu. Ako ste još u toj fazi, slobodno dopustite djetetu da dotakne ili pomiluje vaš trbuh, javi se bebi, otpjeva joj pjesmicu, napravi “ručak” ako poželi. Starija djeca mogu čak sudjelovati u smišljavanju imena za buduće novorođenče i odabiru robice koju ćete mu kupiti.



Što više razgovarajte


Djecu sve zanima. Opišite svom djetetu kako izgleda beba, pokažite bebe u časopisu ili na televiziji. Recite mu kako se bebe ponašaju tijekom dana i noći i da svojim plačem samo žele reći da su gladne, da im je pelena mokra ili joj nešto treba, a na drugačiji način se još ne znaju izraziti. Možete se poigrati s djetetom i lutkom-bebom i na taj način lakše prikazati što se sve s bebom događa tijekom dana i kako se prema njoj treba ponašati da je se ne uznemiri ili ozlijedi.


Kad se beba rodi, pokušaje i svoje dijete uključiti u neke poslove oko bebe kako bi se osjećalo korisno i kako biste u njemu pobudili još veći interes za bebom. Kad ga prvi put upoznajete s bebom, recite nešto u stilu: “Draga bebo, upoznaj svog velikog, dobrog i pametnog brata (ili sestru). On će nam pomagati brinuti o tebi...” ili nešto slično, što će djetetu pomoći da se osjeća počašćeno što ima brata ili seku i da je i dalje važno u obitelji.




Bodrenje djeteta


Djetetu će svakako biti motivirajuće ako ga pohvalite za svaki trud oko bebe ili nečega što je dobro napravio. Kad vam pomogne ili se nježno razgovara s novorođenčetom ili čak pokuša igrati s njim, jednostavno mu zahvalite na tome i pohvalite. Nemojte mu braniti da se pokuša igrati s njim, samo mu pokažite na koji način je to trenutno uopće moguće, jer do ozbiljnije međusobne igre neće doći još mjesecima. Pokušajte naći vrijeme kad se možete kvalitetno posvetiti starijem djetetu i pokazati mu da nije ispalo iz “rasporeda” i da se ne mora stalno boriti za vašu pažnju. Od presudne je važnosti i za razvoj njegovog odnosa s bratom ili sestrom i za vaš mir da je starije dijete zadovoljno i da ga ne muči ljubomora na bebu. Ne smije se nikada osjećati odbačeno ili zanemareno. (I.T.)