Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UJUTRO SE BUDE POTPUNO MOKRE: Zašto se neke bebe jako znoje u snu?

Autor Sunčica Got

Mnogi se roditelji brinu jer su njihove bebe usred noći jako znojne.

 beba spava.jpg Izvor: Shutterstock

Bebe u snu često hrču, proizvode zvukove, plaču, pauziraju disanje, a ponekad se i obilno znoje. Znojenje beba u snu ne bi vas trebalo zabrinjavati jer je riječ o sasvim uobičajenoj pojavi. Primijetit ćete da se bebe uglavnom znoje dok su u fazi dubokog sna, a zašto se to događa i kako bebama pomoći, piše Kingdom of baby.

Djeca se znoje više od odraslih

Djeca se noću znoje češće od odraslih zato što je njihov san puno čvršći. Njihov sustav održavanja tjelesne temperature još nije dovoljno zreo pa su im žlijezde znojnice jako velike u odnosu na tijelo.

Iako vam se dijete budi potpuno mokro, to nužno ne znači da se noću osjeća neudobno, ali postoji mogućnost da joj je prevruće. Djeca koja se znoje zbog vrućine obično se kreću znojiti i tijela su im vruća i prije nego uđu u duboku fazu sna. Ako primijetite da je beba znojna i prije spavanja, prilagodite temperaturu u sobi, presvucite je ili maknite pokrivač.

 beba spava Izvor: Shutterstock

Moguća infekcija

Znojenje ponekad može biti znak djetetove borbe s infekcijom. Ako primijetite dodatne simptome poput malaksalosti, borbe s disanjem, kašlja, hrkanja ili povišene temperature, dijete odvedite liječniku.

Kako biste smanjili znojenje kod beba noću, vodite računa o sobnoj temperaturi i po danu dovoljno zračite sobu. Dijete odijevajte za spavanje tako da mu bude udobno i pobrinite se da je dovoljno hidrirano prije odlaska na spavanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije