Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŠOJ BEBI ISPADA KOSA? Zašto se to događa i trebate li se zabrinuti?

Autor Sunčica Got

Vaša se beba rodila s puno kose, a nakon nekoliko mjeseci je gotovo ćelava?

 bebi ispada kosa.jpg Izvor: Shutterstock

Ispadanje kose ne zaobilazi nikoga pa ni male bebe. Većina beba gubi dio, a neke bebe čak i cijelu kosu u prvih nekoliko mjeseci života i to je sasvim uobičajena pojava. Nekoliko je razloga za to, a mnogim bebama nova kosa raste dok stara ispada pa nikad nećete ni primijetiti promjenu, piše Healthline.

Razlozi zbog kojih opada kosa

Nekoliko je razloga zašto bebama opada kosa, ali u većini slučajeva to nije povezano s nekim većim medicinskim problemom. Većina kose opada u prvih šest mjeseci, a vrhunac se događa oko trećeg mjeseca.

Razine bebinih hormona nakon poroda se mijenjaju pa je opadanje kose jedna od nuspojava, baš kao i kod majki. Ako primijetite da je beba na nekim mjestima izgubila kosu, promatrajte kako spava ili sjedi u sjedalici. Moguće je da puno vremena provodi u istoj poziciji ili okreće glavu na istu stranu, trljajući je o površinu.

Ostala stanja koja mogu biti uzrok opadanja kose jako su rijetka kod djece mlađe od 12 mjeseci. Lišajevi i slične gljivične infekcije na tjemenu mogu uzrokovati slabljenje i opadanje dlake kao i bebino pretjerano povlačenje kose.

Ako primijetite okrugle i potpuno ćelave dijelove na glavi, moguće je da beba ima autoimuno stanje zvano alopecija u kojoj su joj napadnute folikule dlaka. Nedovoljno aktivna štitnjača ili hipofiza također mogu uzrokovati ovu pojavu.

 kupanje bebe Izvor: Shutterstock

Više vremena na trbuhu

Stručnjaci ne preporučuju nikakve tretmane budući da se kosa obnovi obično do prve godine. Ni na koji način ne možete potaknuti rast kose, ali ako posumnjate na lišajeve ili alopeciju, obratite se liječniku kako bi se uspostavila dijagnoza i preveniralo daljnje opadanje.

Opadanje radi trljanja možete smanjiti tako što će dijete više vremena provoditi na trbuhu, ali zapamtite da do godine dana bebu na spavanje uvijek stavljate na leđa, dok se ne nauče samostalno okretati.

Koristite lagani šampon namijenjen bebama i ne perite bebinu kosu prečesto. Ne trljajte je već nježno masirajte mokrim ručnikom u kružnim pokretima. Mekanom četkom počešljajte bebinu kosu kako bi maknuli tjemenicu.

Možda će vas zanimati

Najnovije