Ubrzo nakon rođenja djeteta, liječnik, primalja ili medicinska sestra na odjelu neonatologije, provjerit će je li vaše dijete dobro. Izvodi se temeljit pregled novorođenčeta, poznat kao 'provjera novorođenčeta', a obično se provjeravaju bebine oči, srce, bokovi i genitalije.

Oči

Provjerava se izgled i kretanje očiju da bi se utvrdilo postoje li neke vidljive poteškoće poput katarakte, zamućenja prozirne leće unutar oka. Ovaj pregled ne može reći koliko je dobar vid vašeg djeteta.

Srce

Bebi će opipati puls i stetoskopom poslušati srce. Na tome pregledu mogu se otkriti eventualni šumovi na srcu, kada otkucaji srca imaju dodatni ili neobičan zvuk. Oni su česti u beba i, unatoč šumu, srce je, u gotovo svim slučajevima, normalno. Otprilike 1 od 200 beba ima srčanih problema koje treba liječiti.

Kukovi

Kod neke novorođenčad zglobovi kuka nisu pravilno formirani. Ako se ne liječe, može doći do problema sa zglobovima, ali samo 1 ili 2 od 1000 beba ima problem koji treba liječiti.

Testisi

Dječacima se provjeravaju testisi, odnosno jesu li na pravome mjestu. Tijekom trudnoće, testisi se formiraju unutar djetetova tijela. U skrotum se mogu spustiti tek nekoliko mjeseci nakon rođenja.

U otprilike u jednog od 100 dječaka, testisi se spuštaju samo djelomično ili se uopće ne spuštaju, što je potrebno liječiti kako bi se spriječili mogući budući problemi poput smanjene plodnosti.

Provjera sluha novorođenčeta

Provjera sluha novorođenčeta obavlja se ubrzo nakon rođenja i radi se kako bi se što ranije otkrili problemi kao što je trajni gubitak sluha

Novorođenački probir

Pomoću novorođenačkog probira (novorođenački skrining) otkrivaju se neke prirođene bolesti kod novorođenčadi s ciljem ranog prepoznavanja, prije nego nanesu štetu po zdravlje. Iako ima i drugih načina, primjerice probir na oštećenje sluha, najčešće se novorođenački probir radi iz uzorka krvi.

Uzorak za novorođenački probir uzima se u rodilištima, odjelima za neonatologiju ili djetetovom domu. U dobi između 48 i 72 sata djetetu se iz pete uzima nekoliko kapljica krvi koje se stavljaju na označene dijelove filter papira kartice za neonatalni probir. Uzorci se šalju na Odjel za laboratorijsku dijagnostiku nasljednih metaboličkih bolesti i novorođenački probir koji se u Hrvatskoj provodi u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Ako je rezultat novorođenačkog probira uredan, roditelji odnosno skrbnici ne dobivaju tu informaciju. Iznimka su ponovljeni uzorci, tj. ako se traži ponovni uzorak kako bi se obavile dodatne pretrage i taj se rezultat portom daje roditeljima.

mama i beba

Neposredno prije odlaska majke i bebe iz rodilišta, dijete se još jednom pregleda. To se radi zbog toga što se neke srčane mane ne čuju na ranom pregledu, a mogu se čuti treći ili četvrti dan. Na tom pregledu dijete prima obavezno BSG cjepivom, za što majka dobiva knjižicu imunizacije djeteta.


S otpusnim pismom za mamu i za bebu, knjižicom cijepljenja, napuštate bolnicu. Kod kuće će vas, drugi ili treći dan, posjetiti patronažna sestra koja će majci dati savjete, pregledati pupak te vam objasniti sve što trebate znati o njezi i prehrani bebe.

Patronažnoj sestri možete postaviti sva pitanja i nedoumice vezane s napretkom vaše bebe, ali isto tako joj možete reći ako imate bilo kakvih poteškoća ili ako vas zabrinjava vaše emocionalno zdravlje.

Svaka će novopečena mama imati bezbroj pitanja i nesigurnosti, no one će nestati prije nego što mislite, a vi i beba ćete se uigrati i postati jedan mali složni tim.