Dobro došli u predivan svijet zajedničkog spavanja u istom krevetu s djetetom. Do ove ste točke došli ili planskim istraživanjem ili potpuno slučajno. Jedno je sigurno: svi utonemo u taj veliki krevet samo iz jednog razloga – da zaspemo.

“Kolike ili grčrvi u trbuhu, koji su kod moje bebe trajali četiri mjeseca, doveli su me do toga da ostavim dijete da spava s nama u bračnom krevetu”, priča Tanja, mama 8-mjesečnog Jana. Tanja je toliko bila neispavana da više nije mogla normalno funkcionirati. Nakon što je stavila Jana u svoj krevet, napokon je uhvatila nekoliko sati dragocjenog sna. I otad se dječji krevetić počeo koristiti za odlaganje čistog neispeglanoga rublja.

Naprotiv, Filip, njezin suprug, budio se na svaki i najmanji zcuk koji bi beba proizvela. On nije bio zadovoljan ovim rješenjem. Prepoznaje li se netko u ovoj priči?

5 razloga ZA

  1. Mirno spavate, napokon! Ako vasa bebica ima potrebu za maženjem ili je gladno tijekom noći, ne morate se ustajati niti razbuđivati. Sve rješavate na licu mjesta. K tomu, ako ste još iskusna dojilja, hranjenje možete i prespavati.
  2. Nema straha da će se beba probuditi nakon što je uspavate. Najčešće i vi zaspete s djetetom.
  3. Stvarate kruga povjerenja sa svojim djetetom! Neke su studije pokazale da spavanje s novorođenčetom u krevetu stvara duboku emotivnu povezanost između roditelja i djeteta. A i tko bi odolio preslatkome slatkom gugutanju i maženju s bebom ujutro nakon buđenja?
  4. Noćno mijenjanje pelena ne zahtijeva ustajanje iz kreveta. Sve što vam treba unaprijed pripremite i stavite pokraj kreveta. Kad se ukase potreba mijenjanja pelena nakon nekog vremena obavljat ćete to u polusnu.
  5. Djeca brzo rastu i vrijeme dok mogu spavati s vama više se nikad neće ponoviti. Stoga, uživajte u tome malom slatkom zajedništvu sa svojom bebom. Jednog ćete se dana s čežnjom sjećati vremena kad ste se budili s njihovim stopalima na svojoj glavi.

5 razloga PROTIV

  1. Nema spavanja! Čak i najmanji zvuk koji ispusti dijete, probudit će vašeg partnera.
  2. Nekako se događa da je partner osoba u krevetu koja će stradati od uspavanih udaraca nožicama i ručicama. Čest je scenarij da se dijete okrene okomito na vaš položaj spavanja pa partner završi na samom rubu kreveta. Ili, još bolje, usred noći potraži utočište na kauču.
  3. Nešto nedostaje… Nekad je vaš partner spavao zagrljen s vama, a sada se među vama ispriječilo malo slatko ‘čudovište’ sa svojim potrebama. Hmmm…
  4. Nekad prije spavanja ste možda pogledali seriju, surfali na mobitelu, a sad? Ni to se ne može više. Jer, bebi možda smetaju čudni zvukovi i svjetlost s ekrana, a jedini zvuk koji je dopušten – bebino je disanje i puhanje.
  5. Jednom riječju – kad će više proći ta naporna faza?!

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia.hr