Dojenje je zahtjevan i naporan 'posao'. Možda o tome uopće ne razmišljate dok s nestrpljenjem očekujete da se rodi vaša bebica. No na sretno razdoblje vašeg života sjenu mogu baciti problemi na koje ćete naići kada krenete s dojenjem. Jedan od takvih problema je i mastitis, odnodno infekcija dojke koju karakteriziraju bolne, natečene grudi i simptomi slični gripi.

Procjenjuje se da će se do 10 posto majki susresti s mastitisom tijekom procesa dojenja djeteta. Rizik od mastitisa najveći je tijekom prvih šest tjedana nakon poroda, ali može se pojaviti u bilo kojem trenutku tijekom dojenja. Infekcija obično zahvaća samo jednu dojku iako je moguće da se pojavi na obje dojke odjednom.

Osim očitih oteklina, boli i crvenila, koji su standardni problem kod infekcije dojke, vaše će dojke biti tople na dodir. Također, možete imati visoku temperaturu (obično 38,5 ° C ili višu) i druge simptome slične gripi (poput treskavice) koji se ponekad mogu pojaviti iznenada. Možete se osjećati iscrpljeno, iznemoglo i slabo. Često tijekom dojenja osjetite bol ili peckanje. Ponekad se mastitis može primijetiti i izvana. Inficirana dojka tada izgleda natečena ili crvena, a mogu se pojaviti i kvržice, što su vjerojatno začepljeni kanal koji je izvor infekcije.

Jedna je mama dobila mastitis već kao 'uhodana' dojilja, a razlog je bio što se sramila dojiti u javnosti, a svoje je iskustvo podijelila na instagramu..

'Ovo je mastitis. Nakon godine dana dojenja, osjetila sam potrebu podijeliti ovu priču. Dojenje mi NIJE išlo lako. Mlijeko mi je nadošlo tek 5 dana nakon poroda. Nisam bila svjesnada bi to moglo potrajati, nisam ni znala što znači 'naviranje mlijeka'. (Nitko mi to nikad nije rekao.)

Ja sam bila jedina majka koja je dojila na svom odjelu. Jedna je rodilja pokušala dojiti, ali je nakon 12 sati prešla na adaptirano mlijeko jer 'nije imala mlijeka' (niti njoj nitko nije rekao). Dok su ostale bebe spavale punih trbuha, moj sin je vrištao i plakao priljubljen uz moju dojku cijelu noć. (Što je bilo dojenje na zahtjev? Nitko mi nije rekao)

Kad sam došla kući, počeli su se pojavljivati problemi - bradavica mi je doslovno pukla na pola. Nikad nisam osjetila takvu bol, bojala sam se svakog hranjenja, ali sam ustrajala sa suzama u očima dok bradavica nije zacijelila. (Nitko me nije upozorio da dojenje može biti bolno, nitko me nije naučio kako izgleda kada beba pravilno zahvati dojku.)

Dok sam hranila sina u javnosti, ili bih otišla u kupaonicu ili bih se izdajala kod kuće i hranila ga bočicom. Zbog toga sam se sramila, a imala sam osjećaj da druge dovodim u neugodnu situaciju. To je rezultiralo začepljenjem kanala. (Sada slobodno hranim svoga sina u javnosti, i to već dugo.)
Potom sam dobila mastitis.

Sjećam se kako sam se probudila u 3 ujutro drhteći, obukla kućni ogrtač i na sebe stavila još pokrivača te pokušala nahraniti sina. Bol. Bilo je mučno. Tresla sam se i znojila, ali sam se ujedno smrzavala. U 5 ujutro probudila sam partnera i rekla mu da mislim da moram u bolnicu.

Liječnik mi je izmjerio temperaturu i rekao da je malo povišena, da uzmem paracetamol i pokušam spavati.

Dolazi 7 ujutro, nisam spavala, a onda sam počela povraćati, temperatura mi je bila 40. Preko noći sam dobila sepsu. To je bilo zato što nisam prepoznala početne simptome mastitisa.

Odvezli su me na Hitnu, dali su mi najjače analgetike i antibiotike koje su imali, i odvojili me od moje bebe na dvije noći.
Bila sam slomljena.'

Što uzrokuje mastitis?

Mastitis se događa kada se štetne bakterije nakupe u tkivu dojke, izazivajući infekciju, a najčešće dolazi uslijed začepljenja mliječnog kanala.

Mastitis se također može razviti kada bakterije (bilo s površine kože ili bebinih usta) uđu u dojku kroz ragade ili kroz jedan od mliječnih kanala. Tada se razmnožavaju uzrokujući infekciju. I, da, svaka dojilja može dobiti ovu infekciju. No, postoje neki čimbenici rizika kao što su:

mlijeko kada imate mastitis

Predugački intervali između dojenja. Izostanak uobičajenog ritma hranjenja može uzrokovati nakupljanje mlijeka, što može dovesti do začepljenja kanala.

Loše kut dojenja ili pozicioniranje. I jedno i drugo može otežati djetetu adekvatno pražnjenje vaših grudi, što može dovesti do začepljenja.

Napukle i iziritirane bradavice.Pukotine (ragade), čirevi ili otvorena koža olakšavaju bakterijama ulazak u tkivo dojke. Nošenje usko pripijenih grudnjaka koji vrše dodatni pritisak na vaše grudi, povećavajući rizik od začepljenja.

Ako ste već imali mastitis. Stručnjaci ne razumiju zašto, ali ako imate mastitis jednom, skloniji ste ponovnom dobivanju. 

Mastitis ili začepljen kanal: Kako razlikovati?

Mastitis se često razvija iz začepljenih kanala, tako da su simptomi mastitisa intenzivniji. I začepljeni kanali i mastitis mogu prouzročiti tvrdu, osjetljivu ili bolnu kvržicu u dojkama. Ako imate začepljen kanal, bol će biti ograničena točno oko kvržice. No, s mastitisom će vjerojatno boljeti cijela dojka. Pojavit će se crvenilo i bit će topla na dodir.

izdajanje pomaže kod sprečavanja mastitisa
Shutterstock 

Za razliku od začepljenih kanala, mastitis obično pogađa cijelo tijelo. Imat ćete simptome nalik gripi, uključujući groznicu, zimicu i opći osjećaj slabosti ili iscrpljenosti.

Kako spriječiti pojavu mastitisa?

  • Ne ograničavati dojenje ni duljinom podoja ni razdobljem između dvaju podoja.
  • Dijete ne mora sisati iz obje dojke pri svakom podoju.
  • Kontrolirati postoje li ranice na bradavicama.
  • Masirati upaljeno područje prema bradavici tijekom podoja. Mijenjati položaje tako da dijete bradom masira upaljeno mjesto.
  • Smanjiti stres i nepotrebne aktivnosti.
  • Uporaba šeširića može biti razlog da dijete ne uspijeva isprazniti dojku.
  • Pušenje može biti faktor rizika za ponavljajuće mastitise.
  • Brinite se o sebi: bolne bradavice i zastoje mlijeka prije ćete zaliječiti budete li se dovoljno odmarali, jeli zdravu hranu i pili puno tekućine. Zastoj mlijeka i pojava soora vrlo su često prvi znaci majčine premorenosti.