Takozvano Clusterfeeding kako se takvo dojenje još naziva predstavlja upravo to, gomilanje dojenja u kratkom vremenskom razdoblju. Obično se zbiva predvečer, a vjerojatno stoga što se beba sprema napuniti rezerve za spavanje. Nema razloga za zabrinutost. Ovakvo dojenje se događa u fazama bebina rasta i sigurno će brzo proći.

Zašto sve to moja beba radi?

Nitko ne zna točno zašto to bebe rade, ali vjerojatno je više faktora koji utječu na ovu pojavu:

  • Beba ima maleni želudac i u njega ne stane mnogo.
  • Majčino mlijeko je lako probavljivo pa brzo prolazi kroz želudac i nema snagu zasititi dijete kao primjerice adaptirano mlijeko.
  • U prvim tjednima i mjesecima života bebe rastu toliko intenzivno koliko nikada više u životu neće rasti. Za to im treba jako puno energije. Pored toga beba će sada prolaziti kroz skokove u rastu kad joj je potrebno više mlijeka, a to osigurava tako što češće sisa.
  • Istovremeno često dojenje potiče produkciju mlijeka. Clusterfeeding omogućuje bebi da ima dovoljno mlijeka u predstojećim dojenjima.

I kako bi beba zaista dobila potrebnu energiju o tome u početku brinu hormoni. Točnije o tome brine kolecistokinin (CCK) čija vrijednost raste dok beba sisa te nakon 20 minuta signalizira tijelu da je beba sita. Kratko vrijeme nakon obroka njegova vrijednost pada i beba ponovno postaje gladna. Ovaj zatvoreni krug neko vrijeme funkcionira dok beba zaista nije dovoljno pojela i zaspala.

beba često traži prsa
, Image: 166371263, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Dojenje na zahtjev

Još uvijek se često može čuti da treba dojiti otprilike svaka dva do tri sata. To je velik problem za dojenje jer tako dijete ne može regulirati količine mlijeka koje su mu potrebne, odnosno sisati koliko mu treba. Majke se također često plaše da im mlijeko nije kvalitetno odnosno prerijetko jer često doje. To su sve predrasude koje mogu biti pogubne za dojenje. Nema nikakvih pravila koliko dugo treba čekati između podoja, nema pravila koliko podoj treba trajati, već samo slušati svoje dijete i instinkt. Shvatite to ovako: dijete sisanjem radi narudžbu za mlijeko koje će mu trebati sutra. Ustvari fenomenalno praktično, zar ne?

Savjeti za mamu kad beba želi često sisati

  • Puno pijte – Što više beba posiše to je vama više tekućine potrebno. Nadoknadite je čašom vode prije podoja.
  • Jedite više manjih obroka na dan kako bi mlijeko, ali i vaše tijelo imali sve što je potrebno.
  • Neka vam je ugodno i ugodno - ako znate da ćete u sljedećem razdoblju češće dojiti, napravite si udobno mjesto, opskrbite se jastucima ili čak legnite s bebom kako biste izdržali držati bebu i podoj.
  • Pitajte uvijek kad ne znate što napraviti - ako usprkos dojenju na zahtjev mislite da nemate dovoljno mlijeka, i beba ne napreduje, obavezno se obratite patronažnoj sestri, pedijatrici, nazovite prijateljicu ili SOS telefon za dojenje jer vam mogu pomoći.

Ako odlučite dati bočicu i to je u redu

Kad smo rekli da slušate svoj intinkt i promatrate bebu to znači i da vjerujemo u vašu procjenu da vam je bočica potrebna. Ne morate se zbog toga mučiti idejom da niste nešto dobro napravili. Shvatite bočicu kao pomoćnika koji će vam pomoći u dojenju. Ako želite to može biti privremeno, a ako želite da bočica bude konačno rješenje i to je u redu.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia