Vjerojatno ste već negdje imali priliku pročitati da bebe mirišu kako bi privukle majke čija toplina im je od presudne važnosti. Taj miris izgleda osobito jako djeluje i na očeve koji zbog sveprisutnog bebinog mirisa u svom tijelu također luče prolaktin, hormon laktacije i majčinstva te su spremniji više vremena posvetiti brizi o djetetu. Priroda je lijepo zaštitila interese novorođenog djeteta privukavši roditelje da više vremena ulažu u njegovu brigu, a razlog zašto bebe doista predivno mirišu leži u njihovoj koži.

shutterstock_2155972313.jpg
Shutterstock Novorođenim bebama nedostaje kiseli zaštitni sloj kože i tu leži razlog njihovog predivnog mirisa

Novorođenim bebama nedostaje kiseli zaštitni sloj kože. Dok koža čovjeka ima u prosjeku kiselost pH vrijednosti od otprilike 5, koža novorođenčeta ima neutralan pH faktor. To će se promijeniti tek nakon otprilike 6 tjedana kad će bebina koža dobiti kiseliji sloj koji će je učiniti otpornijom pred napadom mikroba.

Iako ugodan miris bebe bitno određuje i isključiva prehrana na majčinom mlijeku, zajedno s razvojem kiselosti kože polako će nestajati miris bebe. Beba će, međutim, od tog trenutka biti zaštićenija u kontaktu s ljudima.

Savjet!

Zbog nedostatka kiselog sloja na koži, bebe su slabo zaštićene od mikroba koji vrebaju sa svih strana. Zato prvih mjesec dana smanjite broj posjeta i spriječite da sva rodbina i gosti dodiruju dijete.