Odmah na početku je važno napomenuti kako rođenje djeteta prijavljuje zdravstvena ustanova u kojoj je dijete rođeno (osim u slučaju ako nije rođeno u zdravstvenoj ustanovi, tada to čine roditelji) i to u roku od 15 dana nakon dana poroda. No vas i dalje čeka rješavanje dokumentacije i upis bebe u maticu rođenih za što imate na raspolaganju rok od 30 dana do dana rođenja. Kako biste što brže i uspješnije obavili svu papirologiju nakon rođenja djeteta na raspolaganju su vam dvije opcije – odlazak u matični ured ili pisana prijava putem usluge e-Novorođenče.


e-NOVOROĐENČE

Ovim putem možete upisati dijete u maticu rođenih, prijaviti mu prebivalište, riješiti zdravstveno osiguranje i državljanstvo te podnijeti zahtjev za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 309,01 eura (2.328,20 kuna). No morate imati na umu da ovoj usluzi ne možete pristupiti ako niste prijavljeni na portal e-Građani. U slučaju da jeste važno je također napomenuti da usluzi e-Novorođenče možete pristupiti isključivo uz vjerodajnicu najviše sigurnosne razine, a to je 4, koju, uz Finin i kID certifikat, posjeduju nove elektroničke osobne iskaznice.

Prijavom rođenja djeteta roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti:
• elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po izvršenom upisu)
• elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po izvršenom upisu)
• Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa)
• potvrda o prijavi na obvezno zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznica na tiskanicu prijave na obvezno zdravstveno osiguranje (Tiskanica T2)
• potvrda o odobrenoj isplati jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete
• ukoliko je roditelj registriran u sustavu ePorezne, obavijest o dostavi Obrasca PK u roku od 3 dana.

shutterstock_1570752763.jpg
Shutterstock Bebu možete upisati u maticu rođenih i putem sustava e-Građani

UPIS U MATIČNOM UREDU

Usmenu prijavu obavljate u matičnom uredu prema mjestu rođenja djeteta. Ukoliko živite u Zagrebu dijete možete upisati i u područnom matičnom uredu, prema mjestu stanovanja. Bilo da je dijete rođeno u braku, bilo da se radi o djetetu rođenom u izvanbračnoj zajednici, u matični ured dolaze oba roditelja. Ukoliko su u braku sa sobom moraju ponijeti vjenčani list, osobne iskaznice i broj računa na koji žele da im se izvrši uplata jednokratne novčane pomoći za novorođeno dijete od strane HZZO-a koja iznosi 309,01 eura. Ako roditelji nisu u braku također sa sobom donose osobnu iskaznicu i broj računa, ali je majka je uz to dužna priložiti i svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih te dokaz o hrvatskom državljanstvu.

Što sve rješavate odlaskom u matični ured?
• upis djeteta u maticu rođenih
• upis djeteta u evidenciju državljanstva
• prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja
• reguliranje obveznog zdravstvenog osiguranja djeteta
• podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od strane HZZO-a
• prijavu promjene osobnog odbitka na poreznim karticama roditelja

shutterstock_2217949835.jpg
Shutterstock Za upis djeteta u maticu rođenih u matični ured trebaju doći oba roditelja

Prebivalište

Ako roditelji imaju prijavljeno prebivalište na različitim adresama, prebivalište djeteta prijavljuje se na adresu jednog od roditelja, uz suglasnost drugog roditelja.

shutterstock_762865435.jpg
Shutterstock Imate na raspolaganju rok od 30 dana za upis djeteta u maticu rođenih

Određivanje imena i prezimena djeteta

Rok za određivanje osobnog imena djeteta je 30 dana od rođenja. Ime djetetu određuju roditelji osobno i sporazumno u matičnom uredu. Ukoliko u zadanom roku ne odaberete ime djetetu to će umjesto vas učiniti nadležni centar za socijalnu skrb. Kada je o prezimenu riječ dijete može nositi prezime samo jednog ili oba roditelja, stvar je vašeg međusobnog dogovora.

Važno!

Svu paprologiju ćete riješiti jednim posjetom matičnom uredu no nećete odmah dobiti sve dokumente. Primjerice, zdravstvena iskaznica djeteta stići će naknadno na vašu adresu.