Njega pupka je važna u njezi bebe i često u roditeljima izaziva strah. Kako njegovati bebin pupak? Područje pupčanog batrljka treba održavati čistim i suhim. Njega se provodi jednom dnevno, a prema potrebi i češće. Suhom njegom pupčanog bataljka i okolnog područja kože potiče se njegovo sušenje i otpadanje te cijeljenje pupčane ranice.

Pupčani bataljak najčešće otpadne četvrtog ili petog dana, a pupčana ranica zarasta do desetog dana života. Treba naglasiti da je postupak cijeljenja pupka individualan, što znači da vrijeme potrebno za zacjeljivanje varira. Tijekom zarastanja može još uvijek malo vlažiti, mogu se vidjeti tragovi krvi na benkici, od sasušene krvi može se stvoriti krastica. Važno je ne pokušavati otkinuti bataljak čak ni kada visi na tankoj niti.

shutterstock_1677136606.jpg
Shutterstock Važno je pustiti bataljak da sam otpadne, a ne čupati ga čak ni kada visi na tankoj niti

Nakon njege tijela (kupanja, brisanja) područje oko bataljka treba posušiti čistim ručnikom. Bataljak se prekrije sterilnom gazom, a pelena se presavije uz gornji rub ispod područja pupka (da bataljak ostane iznad pelene). Postupak pospješuje strujanje zraka oko rane i brže zacjeljivanje. Kompresa kojom se pokriva područje pupka može se pričvrstiti rubom benkice. Flasteri nisu preporučljivi jer oštećuju nježnu dječju kožu.

Ako je područje pupka ili pupčanog bataljka uprljano stolicom ili urinom, osim vode za pranje može se upotrijebiti i blagi dječji sapun. Nakon toga potrebno ga je posušiti i prekriti sterilnom kompresom.

Ako se pojavi crvenilo, neugodan miris, gnojni iscjedak, a osobito ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, obvezno se javite patronažnoj sestri koja će u slučaju potrebe dijete uputiti na pregled pedijatru. Infekcije pupka su rijetke, no na vrijeme započeto liječenje može spriječiti širenje upale i moguće komplikacije.

shutterstock_472094683.jpg
Shutterstock Infekcije pupka su rijetke no ako se ipak dogode obratite se patronažnoj sestri ili liječniku

Postoji mogućnost da tijek zarastanja pupčane ranice prati stvaranje gljivaste tvorbe(zvane granulom). Liječi se dodirom granuloma štapićem srebrnog nitrata (lapizacijom), a tretman pupčane ranice dalje se provodi na gore opisan način.

Nekoć savjetovana primjena alkohola, hidrogena i antibiotika (sprej, prah) na područje pupka danas se ne preporučuje. Istraživanja su pokazala da batrljak prije otpadne ako se suši na zraku prekriven sterilnom kompresom. Ako pupčani bataljak jače vlaži uz pojavu sukrvicee u svakodnevnu njegu se preporučuje uključiti antiseptik kako bi se spriječio razvoj infekcije. Važno je shvatiti da je pupčana ranica zdrava djeteta, kao i svaka druga ranica na tijelu, podložna postupku cijeljenja i za to je vrijeme najvažnije održavati higijenske uvjete u području rane i uokolo nje.

Tekst napisale: Božena Vrabec, dipl. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Dom zdravlja Zagreb − zapad i Danijela Krištić, bacc. med. techn., patronažna sestra