Učestali odnosi brže dovode do začeća, vruća kupka čini muškarce neplodnima i slične teze samo su neke od zabluda koje prate temu začeća. Za vas smo razotkrili 9 najčešćih zabluda o začeću...

1. Na dan ovulacije je najveća šansa da zatrudnite

Oslobođeno jajašce je sposobno za oplodnju 12 do 24 sata nakon ovulacije (pucanja folikula). Ako se pucanje folikula, i oslobađanje jajašca koje kreće na put, dogodi ujutro kasnije navečer može već biti kasno za oplodnju. Mogućnost za začeće je najveća ako partneri imaju odnos oko dva do tri dana prije same ovulacije.

2. Žena u svakom ciklusu ima ovulaciju

Može se dogoditi da u pojedinom ciklusu ovulacija jednostavno izostane. Mjesečnica sama po sebi nije garancija da se dogodila i ovulacija.

3. Najveće su šanse za začeće ako svakodnevno imamo odnos

Češći odnosi ne povećavaju šanse za začećem. Najvažniji je seks tijekom plodnih dana, no i tada se preporučuje voditi ljubav svaki drugi dan jer pri svakodnevnoj ejakulaciji opada kvaliteta spermija.

4. Ne dođe li do trudnoće, najčešće je problem u ženi koja ne može zanijeti

To je netočno. Neplodnost se javlja u jednakom postotku i kod žena i kod muškaraca.

kako povećati kvalitetu sperme
Shutterstock Neplodnost se javlja u jednakom postotku i kod žena i kod muškaraca

5. Za začeće je potrebno malo vremena. Zašto bismo odmah išli liječniku

Ako usprkos redovitim odnosima par ne ostaje u drugom stanju jednu do dvije godine, tada vjerojatno postoje razlozi zašto do začeća ne dolazi. Obratite se liječniku koji će vas poslati na pretrage, pronaći uzroke neplodnosti i dalje vas savjetovati kako se liječiti i doći do začeća.

6. Svim parovima oko nas odmah je uspjelo. Samo nama nikako ne uspijeva...

Malo duže čekanje na trudnoću je poprilično normalno. Jedna trećina žena na trudnoću mora čekati duže od jedne godine. Osim toga mogućnost da začnete po jednom ciklusu iznosi samo 25 posto.

7. Ako godinama uzimam kontracepcijske tablete, kasnije ću brže zatrudnjeti

Nažalost to nije tako. Nakon prestanka uzimanja tableta ciklusu je obično potrebno vrijeme da se vrati u normalno funkcioniranje. Usprkos tome mnoge žene i nakon prestanka tableta uspijevaju vrlo brzo ostati u drugom stanju dok ostale moraju kao i prosječne žene čekati malo duže.

8. Sve dok doji, žena je zaštićena od nove trudnoće

Da žena zatrudni dok doji malo je vjerojatno, ali ne i nemoguće. Tijekom laktacije i dojenja hormoni koji podržavaju laktaciju sprečavaju lučenje hormona koji potiču razvoj novog jajašca i ovulaciju. Zbog toga je plodnost žene smanjena i mjesečnica izostaje. No, žena nije pritom i potpuno neplodna. Smanjena mogućnost za začeće postoji i zato bi se žene trebale štititi od prvog seksa nakon porođaja ako ne žele novu trudnoću.

9. Vruća kupka čini muškarce neplodnima

Vruća kupka i vrućina doduše mogu imati negativan utjecaj na dozrele spermije, no ne i na cjelokupnu muškarčevu polodnost odnosno na sposobnost proizvodnje zdravih spermija. Želi li par začeti, tada partner treba izbjegavati ležanje u vrućim kupkama, odlaske u saunu, grijanje sjedala u autu i slične situacije gdje dolazi do zagrijavanja testisa.

Dojenje sa sobom donosi brojne dobrobiti, kako za dijete tako i za majku
Shutterstock Da žena zatrudni dok doji malo je vjerojatno, ali ne i nemoguće