Kada govorimo o hormonskom zdravlju žena i muškarca reproduktivne dobi, nekako se misli da je dovoljno pregledati spolne hormone, eventualno hormone štitnjače i tu je kraj priče. Iz toga sve znamo. Parovi koji tragaju za rješenjem neplodnosti susreću se s mnogim dvojbama i najgore što očekuju je da im netko kaže da je s njihovim hormonima i s njima sve u redu. Nalazi su u redu, a trudnoće nema.

Iz prve ruke vam mogu reći da je hormon koji je itekako važan za reprodukciju, jedan od šefova hormonskog orkestra - hormon kortizol. O njemu malo tko misli, ali zdravi razum, kao i mnogobrojna medicinska literatura ukazuju baš na njegov ogroman utjecaj na naše zdravlje. Svi imamo kortizol. On je hormon naše energije. Bez kortizola se budimo umorni, nemamo volje za život i osjećamo se loše. S dobrim vrijednostima kortizola, naš hormonski sustav je usklađen, optimistični smo, vedri i puni entuzijazma. Tko ne bi želio biti ovo drugo?

Pomoć medicine

Evolucija želi da našu zemlju nastanjuju mladi, zdravi, jaki i veseli. Svi ostali nisu dobrodošli. Hvala medicini koja nam je omogućila da prekinemo taj teški usud. Da nema medicine, većina nas bi već bila pod zemljom, prva infekcija i gotovo. Bez antibiotika ja danas ne bih pisala ovu kolumnu, a i većina vas ne bi bila tu da ju čitate. Budite svjesni toga i nemojte uzimati stvari zdravo za gotovo, zahvalite znanosti i medicini.

Isto je tako u pitanju reprodukcije. Zdravi će parovi bez problema imati potomstvo, dok će kod nekih, na čijem zdravlju bi se još moglo poraditi, trebati malo više vremena.

Kortizol i reprodukcija idu rame pod rame. Studije pokazuju da visok kortizol (hormon stresa), negativno utječe na ostvarenje trudnoće žena koje idu na IVF postupke. Kada bi znale obuzdati svoj visoki kortizol, možda bi se ti neugodni postupci, sveli na najmanju moguću mjeru.

Spavajte već od 22 sata!

Pokušat ću vam konkretno dati savjet kako ćete obuzdati visoki kortizol kako bi lakše postali roditelji. Ovo se odnosi na oba partnera, ne samo na žene. U procesu nastajanja djeteta bitan je i očev kortizol. Stresirani spermatozoidi ne mogu oploditi jajnu stanicu, jer nemaju energiju. Jedan od razloga što danas muškarci imaju nepokretne i neaktivne spermije je stres.

Što može povećati vjerojatnost trudnoće?
Illustration of the pregnancy desire., Image: 311060437, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP

Dakle, hormon kortizol je dnevni hormon i želimo ga imati po danu. To znači da nadbubrežne žlijezde koje ga proizvode, noću moraju mirovati, da bi ga ujutro izlučile da nam da svježinu, snagu i volju. Ako nadbubrežne žlijezde rade noću (tj. ako smo budni, a ne spavamo), ujutro su umorne. Kakvi smo mi, takve su nam i nadbubrežne žlijezde. Umorne nadbubrežne žlijezde šalju signale po cijelom hormonskom sustavu da je u tijelu umor i da nema dosta kortizola, pa se sve druge žlijezde tome prilagode, maloj snazi i energiji. Prvo prihvati štitnjača i uspori metabolizam, zatim i jajnici i testisi prestanu biti baš fit, a onda krene i imunitet, probava, krvotok i sve po redu. Umorne nadbubrežne žlijezde početak su problema.

Znači, što nam je činiti?

Da bi vratili snagu u svoje jajnike i testise, ali i štitnjaču, moramo poštovati noć i dan. Kada nastupi noć, trebamo se odmarati i vrlo brzo ići spavati, a kada dođe dan, ustati se i biti aktivni. Sada mislite u sebi, pa koja „mudrost“, pa to svi znaju. Slažem, se, čini se bez veze, ali probajte to provoditi, pa ćete vidjeti razliku.

Danas ljudi žive noću i neshvatljivo je ići u krevet oko 22 sata. A baš tada, nadbubrežne žlijezde žele da mi spavamo. Kortizol treba biti nula, one ne smiju raditi, da bi mogli raditi noćni hormoni. A noćni hormoni su regenerativni. Oni pomlađuju sve naše stanice pa tako i jajne i spermatozoide. Noću se stvaraju oksitocin, hormon rasta, melatonin, vazopresin, sve od reda važni hormoni koji nas između ostalog pripremaju i za roditeljstvo. Imajte to na umu.

Što može povećati vjerojatnost trudnoće?
, Image: 320749727, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hoxton

Obraćam se budućim roditeljima, jer samo s tom malom intervencijom, šanse za dobiti malo biće postaju ogromne. Ali i sadašnjim roditeljima nije na odmet ovo pročitati. Vaš kortizol odražava se i na djetetov. Ako želite zdravlje za svoje dijete, a želite, u to sam uvjerena, prvo ćete sebe balansirati, pa takvi zdravi krenuti prema djetetu.

U mojem iskustvu i svakodnevnoj praksi primijetila sam da ne možete izliječiti djecu, ako su roditelji bolesni. Nažalost put je obrnut.

Željela bih da isprobate ovu taktiku spavanja prije 22 sata, jer ima još tehnika za balansiranje kortizola koje bih htjela podijeliti s vama. Ali ovo je nulti korak, bez ovoga ne možemo dalje.

Ostanite uz nas i čitajte kako poboljšati svoju krivulju kortizola - hormona energije i zdravlja.

Tekst: Sanja Toljan, dr. med., ravnateljica Poliklinike Orlando

Foto: Profimedia