Dok neke žene ne moraju niti pogledati u svoj kalendar kako bi znale kada su najplodnije, druge, ako žele dijete, moraju pomnije paziti na zdravlje. Ukoliko ste i vi u ovoj skupini pročitajte što sve možete raditi kako biste povećali izglede za začeće. Savjeta je 17 i nisu toliko komplicirani kao što ste pomislili.

1. Upoznajte svoj ciklus
Upoznajte svoj menstrualni ciklus i svoje tijelo - za to vam nije potreban studij medicine. Što bolje naučite opažati signale koje vam šalje tijelo, to ćete više moći utjecati na svoju plodnost. Pri tome vam može pomoći i promatranje cervikalne sluzi, ali i ostale metode prirodnog planiranja obitelji.

shutterstock_2298114749.jpg
Shutterstock Što bolje naučite opažati signale koje vam šalje tijelo, to ćete više moći utjecati na svoju plodnost

2. Vodite računa o pravome trenutku
Mnogi parovi koji utvrđuju plodne dane metodom mjerenja bazalne temperature smatraju da je trenutak kada bazalna temperatura poraste idealan trenutak za oplodnju. Pogrešno! Tada je prekasno jer je ovulacija već prošla. Jajašce je spremno za oplodnju samo na dan ovulacije te 12 do 18 sati nakon ovulacije. Početak plodnih dana trebali biste početi računati već pet dana prije ovulacije jer spermatozoidi mogu preživjeti najviše pet dana.

3. Redovito posjećujte liječnika
Neliječene i neprepoznate infekcije genitalnog trakta nerijetko su uzrok neplodnosti. Tako je, primjerice, infekcija klamidijom jedan od glavnih uzroka problema s jajovodima. Klamidija je podmukla bakterija jer se rijetko uočava.

shutterstock_2154475731.jpg
Shutterstock Redovito posjećujte liječnika, neliječene i neprepoznate infekcije genitalnog trakta nerijetko su uzrok neplodnosti

4. Neka muškarci napune svoje zalihe magnezija
Jedite orahe, rižu punog zrna i pšenične mekinje. Magnezij (sadržan u sojinom brašnu, riži punog zrna, pšeničnim mekinjama, sjemenkama suncokreta, kruhu od integralne pšenice, leći, orasima i mineralnoj vodi obogaćenoj magnezijem) ima pozitivan učinak na sustav enzima koji mogu spriječiti stvaranje supstanci koje uništavaju stanice. Visoke doze magnezija povećavaju broj i pokretljivost spermatozoida.

5. Redovito spavajte
Zamjena noći za dan može znatno poremetiti ciklus. Za plodnost je potrebna svjetlost, a noću tijelo proizvodi melatonin, hormon koji oslabljuje luteinizirajući hormon (LH) koji se otpušta tijekom ovulacije. To znači da ovulacija može kasniti ili čak izostati. Ako imate neredovito radno vrijeme ili radite noćne smjene, pokušajte barem privremeno preuzeti više dnevnih smjena.

shutterstock_710814895.jpg
Shutterstock Zamjena noći za dan može znatno poremetiti ciklus

6. Normalizirajte svoju tjelesnu težinu
Tijelo reagira na previše ili premalo kilograma. Manjak ili višak kilograma neće sami po sebi naškoditi plodnosti. Ipak, dvije trećine žena čija tjelesna težina za 20 posto premašuje normalnu težinu pati od poremećaja menstrualnog ciklusa. S istim se problemom susreću žene čija je težina za više od 10 posto manja od idealne. Njihova tijela na nepovoljne uvjete tada reagiraju izostankom ovulacije ili menstruacije.

7. Ne izlažite se stresu
Stvorite svoja "područja bez stresa", jer je hormonalna ravnoteža preduvjet za plodne dane ciklusa. Stalna napetost i užurbanost traže poduzimanje konkretnih mjera: žene koje su pod stresom često imaju povišene vrijednosti prolaktina. Taj hormon, zadužen za proizvodnju mlijeka tijekom dojenja, može spriječiti ovulaciju ili poremetiti gniježđenje jajašca u maternici.

8. Preispitajte svoje prehrambene navike
Poduprite prirodnu funkciju svoga tijela, a time i svoju plodnost, uravnoteženom ishranom bogatom vitaminima. Manjak folne kiseline može, primjerice, znatno smanjiti izglede za začeće te povećati opasnost od urođenih anomalija. Preventivno bi, odmah po prestanku uzimanja kontracepcijskih pilula, trebalo dnevno uzimati 0,4 miligrama folne kiseline. Mnogi pripravci u kombinaciji s folnom kiselinom sadrže željezo i jod koji su također važni za nerođeno dijete. Ako vašem tijelu nedostaje vitamina E, jajašce se ne može ugnijezditi u maternici te ga vaše tijelo odbacuje. Vitamin E nalazi se u sjemenkama suncokreta, pšeničnim klicama te čičkovom ulju. Prehrambene navike vašeg partnera također su presudne: za stvaranje spermatozoida nužni su vitamini C, E i B12.

shutterstock_223764421.jpg
Shutterstock Vaše i prehrambene navike vašeg partnera također su presudne za veću plodnost

9. Napravite test na toksoplazmozu
Zarazna bolest toksoplazmoza može ugroziti dijete u posljednjem tromjesečju trudnoće. Žene koje u krvi nemaju antitijela na tu bakteriju moraju tijekom kasnije faze trudnoće izbjegavati sve moguće prijenosnike. To znači: odreći se sirovog i nedovoljno pečenog mesa, sirovih kobasica i mliječnih sireva, temeljito prati povrće i salate, ne raditi u vrtu golim rukama te voditi posebnu brigu o higijeni pri kontaktu s mačkama.

10. Prozračite prostor u kojem živite
Koncentracija štetnih tvari (nastalih, primjerice, od otapala ili boja za zaštitu drveta) koje negativno utječu na plodnost u zatvorenom je prostoru 50 do 100 puta veća nego na otvorenom. Protiv toga se možete boriti redovitim prozračivanjem te smanjenim grijanjem.

11. Pijte manje alkohola
Kontinuirano uživanje alkohola negativno utječe na stvaranje spermatozoida: alkohol smanjuje gustoću spermatozoida, a povećava udio spermatozoida abnormalnog oblika. Uz to još i smanjuje erektilnu funkciju te trajno smanjuje seksualnu želju. Ipak, povremena čaša piva ili vina neće škoditi.

shutterstock_204688855.jpg
Shutterstock Kontinuirano uživanje alkohola negativno utječe na stvaranje spermatozoida

12. Prestanite s pušenjem
Čak i umjerene pušačice imaju smanjene izglede za začeće. I prije nego što počnete raditi na djetetu, nikotin može dovesti do mnogih smetnji u reproduktivnom sustavu, prije svega kod žena. Čak i umjerene pušačice, u usporedbi s nepušačicama, imaju smanjene izglede za začeće. Zbog visoke koncentracije štetnih tvari u tekućini jajnih stanica te u materičnoj sluzi, oplodnja i gniježđenje jajne stanice mogu biti otežane. Želite li bebu, najbolje je da prestanete pušiti.

13. Kavu, čaj i ostala pića koja sadrže kofein konzumirajte u umjerenim količinama
Šalica do dvije dnevno su prihvatljive - ne morate se odreći jutarnjeg zadovoljstva.

14. Oprezno s lubrikantima
Pri korištenju lubrikanata izbjegavajte one na bazi ulja. Većina lubrikanata utječe na vaginalno područje te se može dogoditi da spermatozoidi zbog smanjene pokretljivosti neće moći doći do jajovoda.

shutterstock_1060297712.jpg
Shutterstock Pri korištenju lubrikanata izbjegavajte one na bazi ulja

15. Pripazite na pregrijavanje testisa
Dugotrajne kupke mogu poremetiti proizvodnju spermatozoida. Plodnost vašega partnera uvelike je ovisna o temperaturi. Dugotrajne vruće kupke, prečesti posjeti sauni, ali i preuske hlače, poput biciklističkih hlača, mogu dovesti do pregrijavanja spolnih žlijezda ili mogu poremetiti proizvodnju spermatozoida.

16. Smanjite unos lijekova
Neki lijekovi mogu negativno utjecati na plodnost. Primjerice, lijekovi za kašalj i prehladu ne utječu samo na smanjivanje sluzi u nosu, već mogu isušiti i sluz spolnih organa. Ako morate redovito uzimati lijekove, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom.

17. Zasad ne planirajte daleka putovanja
Želite li zatrudnjeti u bliskoj budućnosti, ne biste se trebali upuštati u daleka putovanja. S time je povezano previše rizika: klimatske promjene koje remete vaš menstrualni ciklus te bolesti koje se uglavnom liječe antibioticima mogu biti prepreka trudnoći. Tome pridodajte lijekove protiv tropskih bolesti kao što je, primjerice, malarija... No cjepiva protiv hepatitisa ili tetanusa nisu prepreka trudnoći.

shutterstock_1299822499.jpg
Shutterstock Ako želite ostati trudni ne biste se trebali upuštati u daleka putovanja, jer je s time povezano previše rizika