Većina žena koja želi dijete kad-tad će si postaviti pitanje: „Namjeravam zatrudnjeti i vrlo sam uzbuđena. Postoji li način da ustanovim jesam li plodna ili nisam?“. Nažalost, doista ne postoji način da se na samom početku ustanovi možete li očekivati lak ili zahtjevniji put do ovog cilja. Prosječnom, zdravom paru potrebno je šest do dvanaest mjeseci aktivnog nastojanja da začnu trudnoću. A osim začeća ili podvrgavanja pretragama plodnosti (koje vam bez sumnje na neplodnost nisu potrebne – i možda vam nikada neće biti potrebne) ne postoji način da sigurno ustanovite kakvi su vam izgledi da u ovom ranom stadiju zatrudnite.

shutterstock_1953528478.jpg
Shutterstock Bilježenje mjesečnih posjeta menstruacije jedan je od najboljih načina da procijenite svoju plodnost

Pa ipak, vaša stara, poznata (iako ne omiljena) prijateljica mjesečnica može vam pružiti određene uvide o tome što bi vas moglo čekati u budućnosti. Štoviše, bilježenje njezinih mjesečnih posjeta jedan je od najboljih načina da procijenite svoju plodnost i steknete određeni uvid u svoje reproduktivno zdravlje, ističu Heidi Murkoff i Sharon Mazel, autorice knjige „Što očekivati prije trudnoće – Potpuni plan pripreme za začeće". Stoga postavljanje pitanja o vlastitom ciklusu na početku nastojanja da zatrudnite može biti sjajno polazište. Imajte na umu da nećete moći dobiti dobar uvid u svoje cikluse ako ste uzimali oralnu kontracepciju ili primjenjivali kakvu drugu hormonsku metodu kontracepcije jer su takvi ciklusi „umjetni“ i ne odražavaju ono što je normalno za vas. Zato je uputno vratiti se prirodnim ciklusima nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula i prije no što zatrudnite. Evo na koje stvari morate obratiti pažnju:

Koliko su dugi moji ciklusi?
„Normalan“ ciklus u pravilu traje 26 do 35 dana između mjesečnica, a prosjek je 28 do 30 dana. Ako su vaši ciklusi mnogo kraći ili dulji od onoga što se smatra „normalnim“, to može biti nagovještaj određenih problema u pogledu plodnosti (iako i ne mora). Jesu li vam ciklusi vrlo nepredvidljivi? Povremene nepravilnosti u trajanju ciklusa nisu razlog za zabrinutost. Najčešće su samo posljedica stresa, mršavljenja ili debljanja, ili kakve druge privremene promjene vaše rutine, a ako se ciklus sam vrati u uobičajeno stanje, neće vam onemogućiti ostvarenje vašeg cilja, začeća. Ali dosljedno neuredni ciklusi mogu donekle otežati začeće.

shutterstock_1105788077.jpg
Shutterstock Normalan ciklus u pravilu traje 26 do 35 dana


Koliko krvarim?
Normalna mjesečnica započinje laganim krvarenjem koje postaje obilnije, a potom se polako smanji te završi tek neznatnim iscjetkom. Pretjerano krvarenje (iznimno obilan izljev krvi, ugrušci ili veliki gubitak krvi) ili vodenast izljev iznimno svijetle boje mogu govoriti o reproduktivnom problemu (iako to nipošto nije uvijek slučaj).

Koliko dugo krvarim?
Mjesečnica u većine žena traje pet do sedam dana, iako je krvarenje obilno samo drugi i treći dan. Do četvrtog dana trebalo bi oslabjeti te se do sedmog dana nastaviti samo kao lagani iscjedak. Obilno krvarenje koje traje više od šest dana ili mjesečnice koje traju više od osam ili devet dana mogu (ali nipošto ne moraju) biti znak da u pogledu reprodukcije nešto nije u redu. Isto vrijedi i za mjesečnice s vrlo malim izljevom koje traju više od osam ili devet dana ili za mjesečnice koje naglo završavaju nakon jednoga ili dva dana.

shutterstock_778705048.jpg
Shutterstock Obilno krvarenje koje traje više od šest dana može biti znak da nešto nije u redu

Osjećam li bolove ili grčeve?
Mjesečnicu u određenoj mjeri prate bolovi i grčevi, iako malobrojne sretnice ne osjete ništa. Nije normalno doživljavati vrlo jake grčeve, mučninu, povraćanje, jaku bol u leđima, vrtoglavicu ili glavobolje neposredno prije ili u vrijeme mjesečnice. Bilo što od toga može (iako i ne mora) govoriti o reproduktivnom problemu.

Jesu li moji ciklusi neuredni?
Ako mjesecima nemate mjesečnicu, pa ih imate nekoliko za redom, pa ponovno ne krvarite mjesecima, to može biti nagovještaj izazova u pogledu plodnosti (osim ako, također, nije znak stresa kojemu je vaše tijelo izloženo – u tom bi slučaju neuredni ciklusi i mogućnost izazova u pogledu plodnosti trebali nestati sa slabljenjem stresa). Ako u procjeni svojih mjesečnica naiđete na bilo koji znak upozorenja – ili ako imate razloga vjerovati da ste možda suočeni s problemima u pogledu plodnosti – o svojim brigama porazgovarajte s ginekologom. Vjerojatno će vas umiriti – i predložiti da se smjesta posvetite začeću. Ako se ispostavi da neurednost vaše mjesečnice može upućivati na problem u pogledu plodnosti, vrijeme je da ga se provjeri, dijagnosticira i liječi kako biste se što prije vratili na put prema roditeljstvu.

shutterstock_570203194.jpg
Shutterstock Nije normalno za vrijeme mjesečnice doživljavati vrlo jake grčeve

Nije važna samo mjesečnica
Mjesečnica vam može reći mnogo o vašoj plodnosti, ali vam ne može reći sve. Da biste otkrili ostalo, morat ćete promatrati i ovulaciju – najvažniju sastavnicu plodnosti. Ako ne ovulirate, ne možete zatrudnjeti (odnosno, bez pomoći medicine). A ovulacija katkad izostaje čak i u žena koje imaju naizgled „normalne“ mjesečnice (to se naziva anovulacijskim ciklusom).

Genetika i plodnost
„Moja majka me je teško začela. Znači li to da ću se i ja suočiti s teškoćama kad poželim zatrudnjeti?". Kakva majka, takva kći - iako reproduktivne teškoće vaše majke ne moraju nužno biti prenesene na vas (za vas plodnost može biti „mačji kašalj“), neki poremećaji plodnosti obuhvaćaju genetsku sastavnicu pa je uputno promotriti ženski dio vašeg obiteljskog stabla, kako biste ustanovili što vas može – i ne mora – čekati u budućnosti. Upitajte sestru, majku, bake, tete i čak sestrične o njihovim iskustvima s trudnoćom te jesu li imale ili imaju endometriozu, ciste na jajnicima, fibroide, smetnje plodnosti. Moglo bi biti korisno znati i koliko je vremena svakoj od njih trebalo da zatrudne. Prikupite sve te informacije i ponesite ih na svoj put prema začeću (i svakako o njima obavijestite svojega liječnika).


Jeste li znali?

Plodna cervikalna sluz najčešće načini krug na vašim gaćicama, dok će se u neplodnim razdobljima vašega ciklusa na gaćicama pojavljivati kao pravokutnik ili kao crta. Stoga zaokružite te dane na svojem kalendaru!