Na tržištu postoji niz proizvoda pomoću kojih možete uspješno detektirati najplodnije razdoblje ciklusa. A svi oni rade na sličnom principu kao i testovi za trudnoće – u urinu ili u slini mjere koncentraciju hormona koji se izlučuje netom prije ovulacije. I ono najvažnije – dostupni su, povoljni i sami se možete uspješno služiti njima.

OVULACIJSKI TESTOVI - LH TRAKICE

shutterstock_1963295536.jpg
Shutterstock Ovulacijske trakice funkcioniraju po istom principu kao i test za trudnoću, no mjere drugu vrstu hormona u urinu

Budući da se tijekom ovulacije aktivira hormon LH (luteinizirajući hormon), na temelju koncentracije tog hormona u ženinu tijelu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Tijekom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati prije ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova koje možete pronaći u ljekarni žena sasvim lako može izmjeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Tomu služe testne trakice koje se stavljaju u urin, a rezultat se može očitati već nakon nekoliko sekundi. Test možete napraviti u bilo koje doba dana. Nakon što se ustanovi porast hormona LH testove više nije potrebno ponavljati. Ipak: dobro je poznavati svoj ciklus. Ciklus počinje prvim danom menstruacije, a završava prvim danom sljedeće menstruacije. Do ovulacije dolazi 12 do 16 dana prije sljedeće menstruacije. Žena može napraviti ovulacijski test unutar tog vremenskog razdoblja. Kao i kod testova na trudnoću, postoji jedno kontrolno polje koje pokazuje je li test ispravno napravljen. Pojavljuju se dvije crte i ako je donja crta jednako vidljiva kao kontrolna crta, ili još vidljivija, hormon LH je dostigao svoj maksimum i u sljedećih 24 do 28 sati nastupit će ovulacija. Izgledi za začeće najveći su na dan kada je porast hormona LH najveći.


DIGITALNI OVULACIJSKI TESTOVI

shutterstock_64330600.jpg
Shutterstock Digitalni test ne razlikuje se puno od LH trakica, i u ovom slučaju potreban vam je uzorak urina

Digitalni test funkcionira na istom principu kao i običan test. Prednost je digitalni zaslon na kojem se pojavi maleno jaje koje pokazuje je li vrijednost hormona LH porasla. Više se ne morate mučiti tumačenjem crta. Ovaj tip testa također možete nabaviti u ljekarnama, no nešto je skuplji od trakica.


MONITORI ZA PRAĆENJE PLODNOSTI

shutterstock_362947133.jpg
Shutterstock Monitori za praćenje plodnosti obrađuju vrijednosti koncentracije estrogena i hormona LH

Monitor za praćenje plodnosti jedna je od naprednijih metoda za utvrđivanje plodnih dana. Proizvođači tvrde da su ispitivanja dokazala da se izgledi za začeće već tijekom prva dva ciklusa u kojima pokušavate zanijeti povećavaju na oko 89 posto.
Budući da uređaj očitava i porast estrogena, pored dva najplodnija dana pokazuje i do pet sljedećih dana tijekom kojih može doći do začeća. I ovdje su potrebne trakice za urin pomoću kojih uređaj za praćenje plodnosti može obraditi vrijednosti koncentracije estrogena i hormona LH. Za to testiranje treba koristiti jutarnji urin. Znak na zaslonu pokazuje kakva je plodnost u tom trenutku.
Uz to, uređaj pokazuje na koji dan treba napraviti test. Osim toga, žena može unijeti individualne podatke o ciklusu.

UREĐAJI ZA PRAĆENJE BAZALNE TEMPERATURE

shutterstock_1393387202.jpg
Shutterstock Ovi posebni uređaji pomažu vam pri izradi krivulja ciklusa na temelju izmjerenih vrijednosti temperature

Pomoću tzv. "prirodnog planiranja obitelji" možete saznati koji su vam plodni dani. To činite na sljedeći način: temperaturu uvijek mjerite u isto vrijeme nakon buđenja i unosite dobivene vrijednosti u tablicu ciklusa. Žena tek naknadno može utvrditi da temperatura raste nakon ovulacije. Ako temperaturu mjerite redovno tijekom nekoliko ciklusa, možete utvrditi koji su vam plodni dani. Ako povišena temperatura traje duže od 18 dana, moguće je da ste trudni. Pri izradi krivulja ciklusa na temelju izmjerenih vrijednosti pomažu vam posebni uređaji, koji također određuju i vrijeme ovulacije - takvi su testovi, na primjer, Cyclotest, LadyComp ili Pearly čija je pouzdanost, kažu proizvođači, čak 99 posto.


MIKROSKOP ZA PREGLED SLINE

7F6A1551-510x341.jpg
Amazon Rukovanje ovim mikroskopom izrazito je jednostavno i precizno

Posve prirodna i jednostavna za korištenje, tehnika mikroskopije ovulacije također je potkrijepljena objavljenim istraživanjima. Naime, neposredno prije ovulacije žene doživljavaju "estrogenski val", a te hormonalne promjene postaju vidljive u slini. S mini-mikroskopom preciznih leća i osvjetljenja možete pregledati uzorak sluzi I tako čak 72 sata ranije doznati slijedi li ovulacija.