Tijekom ciklusa žena ima nekoliko iznimno plodnih dana tijekom kojih su šanse za začeće vrlo velike. Tih dana su zadovoljeni različiti tjelesni, prije svega hormonalni preduvjeti, za začeće. Plodni dani obuhvaćaju sljedeće važne trenutke u ciklusu:

- trenutak očekivane ovulacije
- budući da spermiji mogu preživjeti u ženinu tijelu više dana, računa se da je 5 dana prije očekivane ovulacije također vrijeme kad su visoke šanse za začeće
- budući je jajna stanica plodna samo 12 do 18 sati, plodni dan se uzima i sljedeći dan nakon očekivane ovulacije

Odredite ili izračunajte plodne dane

Najlakša metoda određivanja plodnih dana je svakako kalendar ovulacije. Evo najjednostavnijeg kojeg smo pronašli na internetu. Dovoljno je unijeti prvi dan posljednje mjesečnice i uobičajeno trajanje ciklusa. Kalendar će vam zorno i to u raznim bojama pokazati kada je razdoblje s izrazito visokom šansom za začećem, kada je manja šansa za začeće i kad je začeće nemoguće.

Metoda mjerenja bazalne temperature u kombinaciji s promatranjem sluzi

Iako kompliciranog naziva, radi se o jednostavnoj metodi: zatrudnjeti uz pomoć “simptotermalne metode” (također i “metode mjerenja bazalne temperature”) znači da trebate raditi dvije stvari – mjeriti temperaturu odmah nakon buđenja i promatrati sluz grlića maternice tijekom ciklusa (cervikalnu sluz). Obje vrijednosti svakoga dana trebate upisivati u tablicu ciklusa

Ova metoda ima mnoge prednosti: osim što otkriva koji su vam plodni dani, također služi i boljem upoznavanju i osvješćivanju vlastitog tijela. Uz to se brže prepoznaju eventualne nepravilnosti ciklusa, a bilješke o ciklusu pomažu ginekologu pri postavljanju dijagnoze

Ova metoda nije samo pouzdana, već je uz to i jeftina. Nakon što ispunite cilj planiranja obitelji i dalje je možete koristiti kao relativno pouzdanu metodu kontracepcije. Što trebate? Samo malo discipline, jer temperaturu morate mjeriti svakoga jutra u isto vrijeme.

plodni dani

Kako mjeriti sluz?

Što se žena više približava polovini ciklusa odnosno plodnoj fazi, raste i razina estrogena što utječe na iscjedak koji postaje prozirniji i rastezljiviji. Probate li sada među prstima rastegnuti sluz, ona će se rastegnuti na nit dužine 5 do 6 cm. To je jedan od znakova da je vrijeme za odnos. Razmislite li malo unazad, sigurno ćete moći zamijetiti takav iscjedak jer vjerojatno znate da tijekom ciklusa dan do dva imate osjećaj da ste “mokri”.

LH-trakice Za određivanje ovulacije postoje i LH-trakice koje se mogu kupiti u ljekarnama. One služe za testiranje mokraće. S testom se počinje 8. do 9. dan ciklusa i test se radi dok trakica ne signalizira ovulaciju.

Mikroskop za slinu

Također postoje i testovi sline koji se mogu nabaviti u ljekarnama, no njihova preciznost se pokazala manje učinkovita.

Mikroskop za pregled cervikalne sluzi

Iz sluzi grlića maternice (cervikalne sluzi) možete saznati kada vam započinje plodna faza: kad je sluz prozirna, staklasta, rastezljiva i vodenasta, žena je najplodnija. Daljnje indicije: fenomen paprati – koji je vidljiv samo pod mikroskopom. Sluz grlića maternice može se promatrati na ulazu u vaginu ili uzeti s grlića maternice.