Kada planirate trudnoću, praćenje ciklusa postaje važno jer vam može pomoći odrediti dane kada ste najplodniji. Ovulacija se kao i menstruacija pojavljuju jednom mjesečno, ali ciklus može trajati kraće od 28 dana pa se u tom slučaju i menstruacija može pojaviti u istom mjesecu. 

Kad se javlja ovulacija u menstrualnom ciklusu?

Kao što već znate, ovulacija je vrijeme kada ste najplodniji, odnosno kada vaš cerviks proizvodi cervikalnu tekućinu sličnu sluzi koja podmazuje i pomaže spermi da brže putuje do jajašca. Normalno, ovulacija se događa samo jednom u svakom menstrualnom ciklusu, obično oko 14. dana vašeg ciklusa.

Tijekom ovog vremena:

  • Jajnici će proizvesti stanice koje nose jajašca, poznate kao folikuli.
  • Ove stanice koje nose jajašce omogućuju proizvodnju oplođenog jajašca.
  • Kada spermij dođe do jajne stanice, dolazi do oplodnje, što dovodi do trudnoće.

Možete li ovulirati više od jednom u ciklusu?

Čini se da je ideja višestrukih ovulacija unutar jednog ciklusa došla iz studije koja je provedena na skupini žena. Nakon tog istraživanja, objavljen je rezultat da žene mogu ovulirati dva ili čak tri puta unutar mjesec dana. Međutim, skupina korištena za provođenje studije bila je mala. Također je primijećeno da su žene sklone formiranju potrebnih folikula u fazama, umjesto odjednom. Jesu li te višestruke faze razvoja folikula značile višestruke ovulacije ili ne, tek treba utvrditi. Uz to, vrlo je malo žena koje bi mogle promatrati više ovulacija u ciklusu. U većini slučajeva oslobađa se više od jedne jajne stanice, ali samo unutar 24 sata.

Čimbenici za višestruke ovulacije

Ovi faktori koji povećavaju vjerojatnost višestrukih ovulacija:

  • Fizički, emocionalni čimbenici i čimbenici načina života
  • Liječenje neplodnosti
  • Obiteljska povijest

Može li žena proizvesti dvije jajne stanice u jednom ciklusu?

U jednom ciklusu može se dogoditi samo jedna ovulacija. Međutim, možete ovulirati dvije (ili više) jajne stanice u isto vrijeme. U ovoj situaciji postoji mogućnost začeća neidentičnih blizanaca ako su oba jajašca oplođena. Ali dva odvojena jajašca ne izlaze u različito vrijeme unutar istog ciklusa.

Kako pratiti dvostruku ovulaciju u jednom mjesecu?

Možete pratiti dvostruku ovulaciju u jednom mjesecu uz pomoć renomiranog stručnjaka za plodnost. Oni će vam pomoći analizirati svoj uzorak ovulacije ako planirate zatrudnjeti. Alternativno, kod kuće možete koristiti pribor za predviđanje ovulacije kako biste otkrili nadolazeću ovulaciju.

Pozitivan test ovulacije više od jednom u ciklusu

Povremeno su mnoge žene sklone predstaviti rezultate testa ovulacije kao dokaz višestruke ovulacije u jednom ciklusu. Ali biologija rijetko laže. To je zbog načina na koji test radi, a ne višestrukih ovulacija. Za test ovulacije, pribor se koristi za mjerenje postotka luteinizirajućeg hormona , također poznatog kao LH. Ako se ovaj hormon otkrije u značajnim količinama, test ovulacije daje pozitivan rezultat.

Tablica bazalne temperature

Međutim, proizvodnja hormona ne znači nužno da su vaši jajnici otpustili jajne stanice. Vaše se tijelo priprema za oslobađanje jajne stanice nekoliko puta mjesečno, ali to čini samo tijekom jedne faze cijelog ciklusa. Stoga je važno znati da višestruki ovulacijski testovi ne moraju nužno značiti oslobađanje više jajnih stanica.

Što je hiperovulacija?

Hiperovulacija se razlikuje od višestrukih ovulacija. U hiperovulaciji, jajnici imaju tendenciju otpuštanja više od jedne jajne stanice u jednom ciklusu. To bi moglo dovesti do toga da spe**a oplodi više jajnih stanica, tako da se žene nađu u drugom stanju s blizancima ili trojkama, a u rijetkim slučajevima i više od toga. Obično je genetski u obiteljima, što rezultira time da obitelji s blizancima i trojkama imaju iste šanse za svoje kćeri.

Što uzrokuje hiperovulaciju?

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto može doći do hiperovulacije:

1. Prestanak uzimanja kontracepcija

Kad ga žene na kontracepciji prestanu koristiti, bilo da zatrudne ili iz drugih razloga, potrebno je neko vrijeme da se tijelo ponovno prilagodi i usmjeri menstrualni ciklus. To može uzrokovati da jajnici otpuste više jajnih stanica u isto vrijeme, što je općenito korisno ako pokušavate zatrudnjeti.

2. Određena medicinska stanja

Kod žena koje su imale problema s policističnim jajnicima kao što je izostanak menstrualnog ciklusa obično dolazi kao posljedica. Stoga, kada se normalni ciklus nastavi, jajnici otpuštaju jajašce iz prethodnog ciklusa zajedno s trenutnim.

3. Trenutno liječenje ili medicinski tretman

Općenito govoreći, kod žena koje su u procesu doniranja jajnih stanica ili su podvrgnute IVF-u, rezultat je obično hiperovulacija. Tijekom tog procesa ubrizgavaju joj se stimulirajući hormoni kako bi proizveli više jajašca koja se zatim ekstrahiraju i pohranjuju.

4. Nasljedni razlozi

Geni igraju važnu ulogu u odlučivanju o raznim tjelesnim procesima. Hiperovulacija je također jedna od njih, što dovodi do obitelji koje imaju tendenciju da stalno imaju blizance s majčine strane.

Znakovi i simptomi hiperovulacije

Hiperovulacija se ponekad događa čak i kada žena možda nije svjesna da se to događa. Međutim, neke žene iskuse drugačije znakove kada se to dogodi.

Bol kod hiperovulacije glavni je učinak koji žene osjećaju kada se pojavi. Ovo se razlikuje od normalne menstrualne boli ili kad se ovulacija odvija normalno jer tijelo oslobađa više od jedne jajne stanice.

Cervikalni iscjedak, koji je blago bijel, proziran, ljepljiv i rastezljiv, obično se primjećuje više nego inače.

Raspodjela ciklusa po danima može se označiti kao 2-3 dana ovulacije, što uključuje i sluz koja je znak plodnih dana. To se opaža s razmakom od oko 3 dana unutar ciklusa.

Podvrgavanje ultrazvuku za otkrivanje prisutnosti višestrukih folikula jedini je način da se to pretpostavi. Imati više jajnih stanica može biti bolno za vas, ali povećava vaše šanse da imate blizance ili trojke, što može biti prilično zadovoljavajuće za neke obitelji.

Kako pratiti ovulaciju?

  • Vrat maternice proizvodit će prozirnu rastezljivu tekućinu koja se proteže između vašeg kažiprsta i palca kao bjelanjak ili žvakaća guma.
  • Možete izračunati svoje plodne dane na temelju početka vašeg mjesečnog ciklusa.
  • Tijekom ovulacije možete pratiti bazalnu tjelesnu temperaturu.

Izvor: Yumama