Što je porod bliže, to je važniji položaj bebe u maternici. Tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće beba je velika i zauzima većinu prostora u trbuhu pa se manje okreće. 

Za prirodan porod najprikladniji je položaj u kojem beba ide glavom prema van, ali beba može biti okrenuta i zdjelično i poprečno u maternici.

Glavom prema dolje

Idealan položaj za porođaj je onaj u kojem je bebina glava pozicionirana prema dolje, ali tako da lice bude okrenuto prema majčinoj kralježnici. U tom slučaju bebina je brada spuštena prema dojci, a glavica je spremna za prolazak kroz porođajni kanal. Najčešće, bebe zauzimaju ovaj položaj između 33. i 36. tjedna trudnoće.

Drugi položaj u kojem je beba okrenuta glavom, ali tako da lice gleda u majčin trbuh, je manje povoljan položaj. U prvim mjesecima trudnoće jedan broj beba je okrenut na ovaj način, ali kako se bliži porod većina se okreće tako da lice bude okrenuto prema majčinoj kralježnici. Kada je beba u ovom nepovoljnom položaju, porod obično traje dulje, a popraćen je jakim bolovima u leđima, pa liječnik može preporučiti primjenu epiduralne.

3 moguća položaja bebe u trbuhu i što napraviti za idealan položaj za porod
Shutterstock 

Na zadak

U tom položaju beba je okrenuta prema dolje sa zdjelicom (stražnjicom). Postoje tri vrste, ovisno o tome gdje su bebina stopala.

Prva varijanta je „jednostavna“, i to tako da su bebine nožice ispružene prema gore (naslonjene na mamin trbuh) i u tom slučaju bebina stražnjica prva prolazi kroz porođajni kanal.

Drugi tip položaja zdjelice je kada su bebine noge savijene u koljenima, a stopala oslonjena na stražnjicu, dok je treća varijanta da su noge u ravnini sa stražnjicom i praktički istovremeno prolaze kroz porođajni kanal.

Ako se utvrdi da je beba okrenuta prema zdjelici, uglavnom se radi o porodu carskim rezom, jer prirodni porod u ovoj situaciji nosi određene rizike od ozljeda bebe. Veliki problem je što bi bebina glavica (koja je najveća) trebala izaći zadnja, a može se dogoditi da za to nema dovoljno mjesta.

Statistike govore da je svaka peta beba u ovoj poziciji u 28. tjednu, a da će samo 4% njih ostati u tom položaju do 39. tjedna.

3 moguća položaja bebe u trbuhu i što napraviti za idealan položaj za porod
Shutterstock 

Vodoravni/poprečni položaj

Iako je česta pojava tijekom trudnoće, poprečni (vodoravni/horizontalni) položaj djeteta vrlo je rijedak prije rođenja. Ako se ipak dogodi da beba zauzme takav položaj, potrebno je porod dovršiti carskim rezom.

Mogući načini da beba bude u pravilnom položaju u trbuhu

  • Kada sjedite, pokušajte namjestiti zdjelicu što je više moguće naprijed
  • Kad god možete, sjednite na pilatesloptu
  • Dok sjedite, obratite pažnju da vam kukovi budu postavljeni više od koljena
  • Ako previše sjedite na poslu, radite česte pauze za šetnju
  • U autu se jastukom "poduprite" tako da vam stražnjica bude što više unatrag
  • Kleknite na pod, ruke i noge nekoliko puta dnevno (kao kod čišćenja poda). Pokušajte biti u tom položaju nekoliko minuta.
  • Bez obzira koliko smo truda uložili u pravilno pozicioniranje bebe, može se dogoditi da beba nastavi sama gurati. U takvim slučajevima, kada beba zauzme položaj koji nije prikladan za prirodni porod, liječnici će se ipak odlučiti za sigurniju varijantu, odnosno carski rez.