Kratka imena popularna su za djevojčice i dječake posljednjih 25 godina, još otkad su početkom 2000-ih zavladala imena Lana i Luka. U posljednjem desetljeću s trona najčešćih ženskih imena ne silazi Mia.

Koja su najčešća imena u vašoj generaciji? Interaktivna karta Hrvatske u posljednjih 100 godina

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je statistički prikaz rođene djece u prošloj godini te 50 najpopularnijih imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj.

Na prvom mjestu u 2023. bili su Luka i Mia, a donosimo njihova značenja kao i imena Jakov, David te Nika i Rita, koja su na drugom i trećem mjestu.

Značenje imena Luka

Ime Luka je latinskog porijekla, a izvedeno je od riječi lucius, što znači 'svjetlost, svjetiljka', no ovim se imenom često označavao i stanovnik Lucanije, oblasti u Italiji.

Obitelji kršćanske tradicije rado će se odlučiti za ovo ime jer je ono poveznica s jednim od pisaca Evanđelja, Lukom. Posljednjih je godina i sve češća varijanta ovoga imena Lukas. U prenesenom značenju je ime Luka povezano s nadom i optimizmom.

Značenje imena Jakov

Značenje ovoga imena (kao i inačice Jakob, Jakub ili Jakup) jest 'Bog štiti', što je izvorno hebrejsko značenje, ali mu latinska izvedenica, koja potječe od riječi Akev, dodaje još jedno značenje - 'peta', a koje je povezano s biblijskom pričom o Jakovu.

Naime, kako Biblija kazuje, Jakov je rođen kao mlađi blizanac Izaka i Rebeke, a izašao je drugi, uhvativši svoga brata Ezava za petu pa je po tome i dobio ime Jakov - 'peta'. Iako je, prema tradicionalnom zakonu o prvorodstvu, u židovskim obiteljima sve pripadalo najstarijem bratu, Jakov je tijekom života uspio lukavošću i borbenošću od Ezava preuzeti pravo prvorodstva. Jakov je potom promijenio ime u Izrael i tako postao praotac svih Židova.

U varijanti Jakub ili Jakup ovo je ime ušlo i u muslimansku tradiciju, a priča oko imena i značenje su isti. U Islamu je Jakub (arapski يَعْقُوب) jedan od 25 Allahovih poslanika koji je pomenut u Kuranu 16 puta. Njegov djed (Ibrahim), otac (Ishak), ujak (Ismail), sin (Jusuf) i sami su proroci islama.

3 najpopularnija imena za djevojčice i dječake
Shutterstock 

Značenje imena David

Ako ste ljubitelji starijih imena, koja, osim značenja, iza sebe imaju i priču, ime David je možda ono koje ste tražili. Značenje ovoga imena je ‘voljen, ljubljen’, a potječe još iz davnih dana dok se pisala židovska Tora. Prvi i jedan od najpoznatijih judejskih kraljeva zvao se David, a priča o njemu smještena je i u Bibliju jer je je iz njegove loze rođen Isus.

Na hebrejskome David se pisao Dawidh, a kod Muslimana Daut ili Davud. Na našim prostorima ime David je postalo popularno od 2010. godine, a vjerojatno razlog nije samo njegovo predivno značenje.

Jer, ako ste imalo upućeni u priču o najpoznatijem izraelskom kralju Davidu, vjerojatno ćete poželjeti da vaš dječak bude hrabar, pošten i častan kao on. Naime, još dok nije postao vladar, David je bio običan pastir, a proslavio se u borbi s divom Golijatom kojeg je pobijedio svojom lukavošću i hrabrošću.

Značenje imena Mia

Kako je riječ o kratkom imenu, njegovo značenje se tumači na nekoliko načina. Naime, i ovo je ime moglo nastati kao skraćenica nekog dužeg imena, kao što je Marija ili Marijana.

Prema tumačenju da je Mia skraćenica od Marija ili Marijana, ime znači 'čista i duboka ljubav'. Međutim, postoji i pretpostavka da Mia dolazi iz egipatskoga mry što znači - ljubljena, u smislu 'ona koja je voljena'. Ako potražimo porijeklo u romanskim jezicima, mia znači 'moja', a na grčkome mea znači 'moja', 'samo jedna'.

Prije kraja 80-ih godina ime Mia je bilo prava rijetkost na području Europe. Od tada sve više ulazi u upotrebu, a od 2007. u Njemačkoj ulazi u deset najčešćih ženskih imena. Mia je još često u Španjolskoj i Švicarskoj.

3 najpopularnija imena za djevojčice i dječake
Shutterstock 

Značenje imena Nika

Nika je staro ime grčkoga porijekla, a dolazi od riječi nike, što znači ‘pobjeda’. Inače, Nika je bila grčka božica trijumfa i pobjede, koju je krasila nevjerojatna brzina i snaga. 

Kako je simbolizirala ratnu pobjedu, često su je u umjetnosti prikazivali uz Zeusa, Atenu i Aresa. No, osim brzine i snage, bila je prelijepe vanjštine. Stari Grci su vjerovali da im Nika može dati pobjedu na baš svakome području života.

Postoji još jedno tumačenje porijekla imena Nika, a to je da dolazi kao skraćenica od Nikolina, što je zapravo ženska verzija imena Nikola (grč. Nikolaos). Osim ‘pobjede’, značenju se dodaje i laos, riječ koja označava ‘narod’, odnosno ‘pobjeda naroda’. Ovo je značenje primjenjivo na tadašnju grčku kulturu jer, kao što znamo, prvi oblik demokracije nastao je u Grčkoj.

Značenje imena Rita

Postoje dva tumačenja imena Rita. Prema jednom tumačenju, Rita je ime nastalo od duže varijante Margarita, a značenje vuče porijeklo iz grčke riječi margarites, što znači biserno zrno, odnosno biser.

Postoje i tumačenja, koja prevladavaju na španjolskom govornom području, a koja tumače Ritu kao cvijet tratinčicu ili ivančicu. Naime, margareta je cvijet kod nas poznat kao ivančica.

Drugo pak tumačenje kaže da je Rita nastala od imena Marita, a porijeklo je u hebrejskoj riječi מִרְיָם, što znači koplje, 'snažna, precizna i ubojita' kao koplje.

Ako se malo poigramo značenjima, dobit ćemo zanimljivu kombinaciju u pozadini ovoga predivnog ženskoga imena, a to je da osobe, koje nose ovo ime, prije svega su predivne kao biser, ali karakterno su snažne, 'ubojite' i prezicne u postizanju svojih ciljeva.

Sveta Rita zaštitnica je bespomoćnih i beznadnih slučajeva, odnosno u beznadnim i teškim situacijama.