Kad pomislite na najpoznatije ime u svijetu, vjerojatno vam padaju na pamet neka imena koja imaju svoju inačicu u različitim jezicima, kao što su Ivan, Ivana, Marija ili Ana. No jedno od najpopularnijih ženskih imena na svijetu, koje se u posljednjim godinama često nalazi u popisu 5 najčešćih imena je Sofija. U čak 20 zemalja prvo je ime na popisu pet imena koje roditelji najčešće daju svojim djevojčicama.

Sophia i inačice Sofia ili Zsofia među najpopularnija imena spada u Italiji, Slovačkoj, Meksiku, Brazilu, Rusiji, Estoniji, Velikoj Britaniji i SAD-u (kako u engleskom tako i u španjolskom govornom području). A zanimljivo je da prije samo dva desetljeća ovo ime i njegove inačice nisu bili u nijednom popisu najpopularnijih imena.

Moguće da je postalo jako popularno zahvaljujući slavnim osobama kao što su zvijezda serije "Moderna obitelj" Sofia Vergara te legendarna talijanska glumica Sophia Loren.

Danas je jako popularno djeci davati internacionalna imena, ona koja se lako izgovaraju na svim jezicima, tako da Sofija ima dobar potencijal, osobito ako znamo značenje tog imena. Koliko je ime važno, znaju i autori popularne knjige "Frikonomija" koji tvrde da ime uvelike određuje uspjeh u životu. 

Grčkog je porijekla i izvedena od riječi "sophia" što znači "mudrost". Sofija se nalazi i u riječi "filozofija" što znači "ljubav prema mudrosti".

Od poznatih Hrvata koji su za svoje kćeri odabrali ime Sofija tu su Slaven Bilić, Luka Modrić, Jacques Houdek, a Nikolina Pišek ima Unu Sofiju.

Ministarstvo pravosuđa i uprave objavilo je statistički prikaz rođene djece u 2023. godini, a među podacima može se vidjeti i koja imena su se odabirala kako za djevojčice tako i za dječake. Na prvom mjestu su Luka i Mia, imena koja su u vrhu popularnosti od početka 21. stoljeća. Saznajte koja su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj.

Saznajte i koja su najčešća imena u vašoj generaciji na interaktivnoj karti Hrvatske u posljednjih 100 godina.