Kad odluče početi raditi na bebi, na parovima je i veliki pritisak, pogotovo ako ne uspije iz prve. No da bi došlo do začeća, treba se poklopiti puno čimbenika, a liječnici ne vide razlog za uzbunu ako zdrav par ima redovite spolne odnose do godinu dana, ili kod parova starijih od 35 do šest mjeseci. 

U tom razdoblju mnogi nesvjesno rade neke od grešaka koje utječu na začeće, a razloga je puno - od previše seksa do premalo seksa. Saznajte 10 najčešćih grešaka kad se radi na bebi.

1. Premalo seksa

Prva stvar koju možete ispraviti i koja je sigurno najzabavnija je da češće vodite ljubav. Možda mislite da ako ne prakticirate stalno seks, možete “sačuvati” više partnerove sperme ili da čekate dane ovulacije, ali griješite. "Lako je propustiti plodno razdoblje, ako je seks ograničen samo na dane kada ovulirate, jer mnoge žene vjeruju da su im plodni dani onda kad zapravo i nisu", kaže Samuel Wood iz Centra za reproduktivnu znanost iz San Diega. Zato samo naprijed – imajte odnose onoliko često koliko želite, obraćajući posebnu pažnju na nekoliko dana prije ovulacije.

2. Previše seksa

Neki parovi misle da imaju savršen koncept: što češće upražnjavaju seks, lakše i brže će zatrudnjeti. Ali više nije uvijek i bolje. Iako seks uglavnom ne smanjuje potencijal sperme, kako mnogi vjeruju, previše seksa može izazvati probleme, kaže dr. Wood. "Prakticirati seks više puta dnevno, pa čak i svaki dan, može izazvati “sagorijevanje“, a moglo bi se dogoditi i da par počne seks doživljavati više kao obavezu", objašnjava on. Također, kada su plodni dani u punom jeku, netko od partnera može biti nezainteresiran ili samo zasićen seksom, što dovodi do moguće propuštene šanse.

10 najčešćih grešaka kad radite na bebi zbog kojih ne možete zatrudnjeti
Shutterstock 

3. Uvijek iste poze

Vjerojatno ste već čuli da je misionarska poza najbolja za začeće i da bi trebali držati noge u zraku nakon odnosa, ali to nije točno. Bilo da ste vi gore, ili vaš partner ili čak isprobavate ludu pozu o kojoj ste čitali u novinama, rezultat je isti. "Kada muškarac ejakulira, sperma odlazi direktno u cervikalnu sluz i jajovode", kaže dr. Serena Chen, direktorica na na Institutu za reproduktivnu medicinu i znanost u Pennsylvaniji. "To se događa u nekoliko sekundi, bez obzira na položaj tijekom odnosa", dodaje dr. Chen. Dakle, umjesto što se držite jedne iste poze, opustite se i zabavite uz nešto novo.

4. Pretpostavke da je u ženi problem

Kada par ima mnogo poteškoća sa začećem, obično se uzrok uvijek traži u ženi. “"uškarci uglavnom ne žele vjerovati da nešto nije u redu s njima", kaže Machelle Seibel, prof. porodništva i ginekologije na Sveučilištu Medicinskog fakulteta u Massachussettsu. "Dovoljno je da sperma izađe i oni će pretpostaviti da su plodni", dodaje. Ali naravno da to nije slučaj. "Od prvog dana, par mora razmišljati da je problem u njoj, njemu ili čak oboje, a možda je, naravno, i nešto drugo u pitanju", kaže dr. Chen. Zato je najbolje da oba partnera još na početku uklone ove sumnje, kako bi bili sigurni.

5. Ne znate kad imate ovulaciju

Pogoditi točno kada su plodni dani može biti nezgodno. "Mnoge žene slijede primjer iz udžbenika, vjerujući da se ovulacija javlja 14 dana nakon prvog dana menstrualnog ciklusa,ali njegova dužina varira, pa se ni ovulacija ne javlja u isto vrijeme svakog mjeseca“, objašnjava dr. Seibel. Također, mnoge žene misle da neki simptomi ukazuju na početak ovulacije. "Ako dobro poznajete svoje tijelo, možete uočiti da se nekoliko dana prije plodnih dana vaginalni iscjedak povećava", kaže Yvonne Bohn, autorica knjige Vodič za trudnoću i porođaj (The Mommy Docs' Ultimate Guide to Pregnancy and Birth). Međutim, mnoge žene ne primijete te znakove, a neke ih i pogrešno protumače. Zato, umjesto da nagađate, dr. Seibel predlaže da koristite ovulacijske testove koji će sa sigurnošću utvrditi kada su vam plodni dani.

10 najčešćih grešaka kad radite na bebi zbog kojih ne možete zatrudnjeti
Shutterstock 

6. Seks točno na dan ovulacije

Ako ste kupili ovulacijski test ili ako provjeravate svoju bazalnu temperaturu ili koristite kalendar da biste utvrdili kada su vam plodni dani, vjerojatno mislite da trebate imati intimne odnose baš tog dana kada vam ovulacija počne, međutim, to može biti kasno. Nakon ovulacije, jajna stanica ima 12 do 24 sata da bude oplođena spermatozoidom. Ako niste pogodili kada su vam točno plodni dani, morat ćete čekati sljedeći mjesec ne bi li pokušali ponovo, jer sperma može u vama opstati od tri do pet dana. Zato je najbolje da imate odnose nekoliko dana prije ovulacije, jer ćete tako povećati šanse da ostanete u drugom stanju.

7. Koristite lubrikante

Razmislite dobro sljedeći put kada poželite koristiti lubrikante, jer oni mogu negativno utjecati na pokretljivost sperme, kojoj je tako teže doći do jajne stanice. Ako ih morate koristiti, probajte s prirodnim lubrikantima kao što su maslinovo ulje, biljno ulje, ulje za bebe...

8. Odmah tražite stručnu pomoć

Nakon dva ili tri mjeseca uzaludnog pokušavanja, lako je biti frustriran. Ipak, to ne znači da odmah trebate stručnjaka kako bi utvrdio što nije u redu. “Čak i pod idealnim uvjetima, savršeno plodni parovi mogu čekati i nekoliko mjeseci da žena zatrudni“, uvjerava doktor Wood. Ako imate manje od 35 godina, redovne menstrualne cikluse bez ikakvih zdravstvenih problema koji mogu utjecati na plodnost, doktor Wood savjetuje da budete strpljivi do godinu dana.

10 najčešćih grešaka kad radite na bebi zbog kojih ne možete zatrudnjeti
Shutterstock 

9. Ne tražite stručnu pomoć na vrijeme

U nekim slučajevima, bolje je odmah saznati možete li zatrudnjeti. “Ako imate 35 ili više godina, posjetite ginekologa koji se bavi pitanjima plodnosti nešto ranije. Nema potrebe čekati do godinu dana nakon bezuspješnog pokušavanja, 6 mjeseci će biti dovoljno. Isto vrijedi i ako ste mlađi, a imate neredovite menstruacije ili povijest spolno prenosivih bolesti, izvanmaternične trudnoće ili neke druge zdravstvene probleme koji mogu utjecati na plodnost.

10. Zanemarujete opće zdravstveno stanje

Vrlo često, kada parovi žele dobiti bebu, oni se fokusiraju isključivo na svoje reproduktivno zdravlje zanemarujući osnovno. Važno je da obratite pažnju na vaše zdravlje uopće, jer stvari poput tjelesne težine, pušenja, stresa i lijekova mogu utjecati na plodnost također. Prije nego što se bacite na posao, ne bi bilo na odmet da oboje partnera obave sistematski pregled kako bi na vrijeme stali na put bilo kakvom problemu koji može utjecati na plodnost.