Plodnost je najveća nekoliko dana prije ovulacije i na dan ovulacije, a postoje razne metode kojima se plodni dani mogu odrediti, kao što sulH trakice ili mjerenje bazalne temperature. No žensko tijelo pokazuje fizičkim znakovima kad je u kojoj fazi menstrualnog ciklusa, pa tako i kad je u plodnim danima.

Ovulacija je proces kojim tijelo otpušta jedno ili više zrelih jajnih stanica iz jajnika prema jajovodu, u kojem se može dogoditi oplodnja spermijem. Želite li zatrudnjeti, najbolje vrijeme za spolne odnose je nekoliko dana prije ovulacije i na sam dan ovulacije. A preko ovih sedam znakova vaše tijelo vam pokazuje da ovulirate.

1. Lagana bol u trbuhu

Ova bol nekim je ženama potpuno nepoznata dok je drugima slabije ili jače izražena smetnja koja traje od nekoliko minuta, a kod nekih čak i više sati. Od žene do žene razlikuje se također i mjesto gdje se javlja. Ponekad je više lijevo, a nekad više desno u donjem dijelu trbuha. Žene katkad opisuju da se javlja u leđima ili čak sijeva u noge. Što je točno uzrokuje, nije do kraja razjašnjeno. Smatra se da je povezana s trenutkom pucanja folikula i oslobađanja jajašca iz jajnika odnosno oslobađanja tekućine iz folikula u trbušnu šupljinu vjerojatno izaziva nelagodu i bol.

2. Visoka bazalna temperatura

Prirodna metoda određivanja plodnih dana je mjerenje jutarnje temperature prije no što se ustanete iz kreveta i prije bilo kakve aktivnosti. Za što točnije rezultate najbolje je mjeriti temperaturu vaginalno ili čak rektalno. Ovaj način mjerenja ciklusa doduše ne može unaprijed reći kad će se ovulacija dogoditi jer se promjena temperature za 0,6 stupnjeva dogodi kad ovulacija prođe. No dobra je za praćenje ciklusa općenito odnosno kad se ovulacija najčešće događa, a na kraju omogućuje i da potvrdite imate li je uopće. Kako točno provoditi metodu mjerenja bazalne temperature?

Kako prepoznati fizičke znakove ovulacije i plodne dane
Shutterstock 

3. Napetost u grudima

Osjetljivost bradavica i cijelih dojki se različito manifestira kod različitih žena i nije uvijek primjetna. Žene ga najčešće opisuju kao napetost uzrokovana osjećajem punine dojki.

4. Promjene vaginalnog iscjetka

Konzistencija iscjetka može biti dobar pokazatelj predstojeće ovulacije. Nekoliko dana prije ovulacije iscjedak se pojača, ali je gušći i ljepljiv. Kako se približava ovulacija iscjedak postaje sve prozirniji, vodenastiji i elastičniji, rastezljiv poput bjelanjka jajeta. Takva konzistencija sluzi pogoduje spermijima da lakše doputuju do jajašca. Kad je ovulacija završila iscjedak ponovno postaje gušći i ljepljiv.

5. Lagana sukrvica

U vrijeme ovulacije može se pojaviti čak i lagano krvarenje. Ono nije jako poput mjesečnice i rijetko kad dolazi s boli. Do njega dolazi zbog nagle promjene u hormonalnoj slici dok traje ovulacija.

par u krevetu
Shutterstock 

6. Omekšan vrat maternice

I na vratu maternice može se vidjeti u kojoj je fazi. No, za to treba malo vježbe jer je prstima potrebno opipati sam vrat maternice. Ako je lagano otvoren, to je zaista pouzdan znak da je ovulacija u tijeku. Što vam cerviks govori o plodnim danima?

7. Pojačan libido

Pojačan libido prati plodne dane i mudar je potez prirode da nam osigura začeće. Iskoristite prirodni polet!