Istraživanja su pokazala da žene koje se odlučuju na novu trudnoću manje od 18 mjeseci nakon poroda - imaju veće šanse od prijevremenog poroda.

Ostali rizici malog razmaka između trudnoća

Stručnjaci smatraju da je nova trudnoća u razmaku unutar šest mjeseci nakon posljednjeg poroda povezana s povećanim rizikom od:

- preranog odvajanja posteljice

- male porođajne težine

- prirođenih poremećaja

- šizofrenije

- autizma (ako je razmak manji od 12 mjeseci)

Mali razmak između trudnoća povezan je s malom porođajnom težinom, ali i povećanim rizikom od komplikacija poput preranog odvajanja posteljice i placente previje kod žena koje su prvo dijete rodile carskim rezom. Isto tako, začeće koje se događa unutar 12 mjeseci od poroda, povezano je i s većim rizikom od autizma kod drugog djeteta.

Stručnjaci tvrde kako mali razmak između trudnoća ne dopušta tijelu dovoljno vremena za oporavak od prethodne trudnoće i poroda.

Postoje li rizici povezani s velikim razmakom između trudnoća?

S druge strane, veliki razmak između trudnoća, onaj od pet godina i više, također je povezan s prijevremenim porođajem i malom porođajnom težinom. Neki stručnjaci smatraju kako je velik razmak između trudnoća povezan i sa povećanim rizikom od visokog krvnog tlaka i znakovima oštećenja drugog organskog sustava, najčešće bubrega - preeklampsija. Ipak, nije jasno zašto točno veliki razmaci između trudnoća uzrokuju zdravstvene probleme.

Moguće je da s vremenom nestanu korisne fiziološke promjene koje donosi trudnoća, a neodređeni čimbenici, kao što su bolesti majke, također mogu igrati ulogu. Naravno, postoje mnogi drugi faktori, osim zdravlja, koji utječu na razmak između dobi djece: vaša dob, obiteljski prihodi, koliko djece želite imati i kakvu vrstu odnosa biste htjeli da djeca imaju.

Koji je najbolji, odnosno najzdraviji razmak između trudnoća?

Kako biste smanjili rizik od komplikacija u trudnoći i drugih zdravstvenih problema, stručnjaci savjetuju kako je najsigurnije pričekati 18 do 24 mjeseca nakon posljednjeg poroda, ali ipak manje od pet godina. Ovi rizici i preporuke ne primjenjuju se na parove koji su imali spontani pobačaj. Ako ste zdravi i osjećate se spremno, ne trebate puno čekati na novu trudnoću nakon pobačaja. Na kraju krajeva, odluka o novoj trudnoći u potpunosti je osobna.

Ne postoji savršeno vrijeme za sljedeće dijete. Čak i ako pažljivo planirate sljedeću trudnoću, ne možete uvijek kontrolirati kada će se začeće dogoditi. U svakom slučaju, razumijevanje rizika povezanih s razmacima između trudnoće mogu vam pomoći donijeti informiranu odluku o tome kada proširiti svoju obitelj.

izvor: miss7mama.24sata.hr