Funkcija spolnih organa normalizira se u prvim mjesecima nakon poroda što znači da žena tada automatski može ostvariti drugu trudnoću. No ginekolozi savjetuju da se ipak pričeka nešto duži period kako bi se tijelo u potpunosti oporavilo i kako bi se izbjegla pojava komplikacija. U praksi to znači mogućnost krvarenja tijekom porođaja i nakon njega, razvoja anemije, upale vena, tromboze donjih ekstremiteta i vanjskih spolnih organa. Maternica ne uspijeva nakupiti potreban sloj na koji se posteljica treba učvrstiti. Zbog toga može doći do nedovoljne povezanosti ili poremećaja protoka krvi između posteljice i djeteta. Tako rođena djeca često zaostaju u rastu i imaju malu porođajnu težinu.

profimedia-0347869253.jpg
Profimedia Ako prebrzo ostanete u drugom stanju može doći do nedovoljne povezanosti ili poremećaja protoka krvi između posteljice i djeteta

PAUZA NAKON PRIRODNOG PORODA

U ovom slučaju liječnici savjetuju pričekati barem godinu dana sa sljedećom trudnoćom. Odlučite li ponovno začeti, obavezno zatražite savjet ginekologa. On će provjeriti vaše zdravstveno stanje, osvrnuti se na tijek prošle trudnoće, napraviti sve potrebne pretrage i pomoći vam da što sigurnije na svijet donesete nov život, pa makar to značilo da vam savjetuje da još malo pričekate s novom trudnoćom.


PAUZA NAKON CARSKOG REZA

Ako je žena prethodnu trudnoću završila carskim rezom, savjetuje se da razmak između trudnoća bude dvije godine. Hoće li ovaj put majka roditi prirodnim putem, nemoguće je predvidjeti, no puno toga ovisi o razlogu zbog kojeg je prvi put učinjen carski rez. Ako je razlog bio velik plod, nepravilan djetetov položaj ili težina ploda koja nije odgovarala promjerima majčine zdjelice moguće je da sljedeći put majka rodi prirodnim putem. U slučaju da se radilo o bolestima kod kojih ne smije doći do opterećenja koje donosi porođaj, tada se carski rez vjerojatno ponovno neće moći izbjeći. Koso smještena zdjelica ili prijelom kralježnice uvjetovat će operativni porođaj.

profimedia-0772160855.jpg
Dasha Petrenko / imageBROKER / Profimedia Odlučite li ponovno začeti, obavezno prije zatražite savjet ginekologa

VIŠEPLODNA TRUDNOĆA

U slučaju prethodne višeplodne trudnoće maternica zdrave žene oporavlja se jednako brzo kao i kod jednoplodne. Međutim, liječnik će vam vjerojatno savjetovati nešto veći vremenski razmak, jer je to bilo veće opterećenje za organizam.