Bez obzira na to jeste li nedavno postali mama i niste spremni na novu trudnoću ili želite dojiti bebu a spremni ste na drugu trudnoću, pitanje s kojim se bavite je - možete li ostati trudni dok dojite?

Ovulacija nakon poroda

Kada nastupi prva menstruacija, tada je došlo i do prve ovulacije, a sve ovisi o tomu dojite li ili ne i koji vam je razmak između podoja.
Ako žena ne doji, prva ovulacija može se pojaviti najranije 25 dana nakon poroda, dakle, plodni možete biti ubrzo nakon što ste postali majka.

Međutim, ako dojite, tajming prve menstruacije je individualan. Tijekom dojenja oslobađa se prolaktin koji smanjuje mogućnost ovulacije i tako sprečava trudnoću. Iako je mogućnost da ostanete trudni prvih 5 do 6 mjeseci dojenja iznimno niska, samo 3 posto, ona ipak postoji.

Ovisi o učestalosti podoja

Što češće dojite, odnosno ako svoju bebu prvih 6 mjeseci isključivo hranite svojim mlijekom i ako hranite bebu na zahtjev, razina prolaktina je visoka. No, čim se pauza između dojenja poveća na 4 sata danju, a više od 6 sati noću, razina prolaktina opada i šanse za začećem su veće.

par u krevetu
Shutterstock 

Stoga, za one koji žele malu razliku u godinama među svojom djecom, a žele prvo dijete dojiti, priroda ima rješenje.

Međutim, majke koje nisu spremne za sljedeću trudnoću, mogu se prikloniti zagovornicima metode ‘ekološkog’ ili ‘potpunog’ dojenja, a temelji se na principu neograničenog dojenja, odnosno dojenja prema djetetovim potrebama i željama, tijekom kojeg bi tijelo proizvodilo visoku raziinu prolaktina i ujedno sprečavalo ovulaciju.

Naravno, naglašavamo da liječnici smatraju kako ova metoda nije pouzdana (samo 98%) i kako za sigurnu kontracepciju ipak treba potražiti neka druga, 100 posto učinkovita rješenja.