Većini parova je za začeće prvog djeteta potrebno i do godinu dana. Iako se to ne čini puno, čekanje može izgledati kao vječnost ženama koje jedva čekaju postati majkama.

Da stvar bude još gora, neke žene se moraju suočiti s činjenicom da im je potrebna liječnička pomoć, što uvelike produljuje proces. No za razliku od prvog puta, uvriježeno je mišljenje da je zatrudnjeti po drugi put mnogo lakše. A evo i kako to objašnjavaju znanstvenici.

Vaše tijelo je to već jednom uspješno izvelo.

Da bi žena mogla začeti, njezino se tijelo mora posložiti poput slagalice. Naime, našim je tijelima lakše ponavljati radnje. Samo iz toga razloga, što naše stanice 'pamte', ženi je lakše ponovno zatrudnjeti jer njezino tijelo već zna što treba činiti.

Prva trudnoća može 'resetirati' vašu plodnost

Popriličan broj parova bori se s nečim što se zove 'sekundarna neplodnost' ili ponovnim začećem nakon prve trudnoće. Međutim, prema najnovijim saznanjima, rađanje ponekad može 'resetirati' plodnost para. Zapravo,, više studija ukazuje na korelaciju između poboljšane plodnosti i druge trudnoće, a postoji nekoliko razloga zašto se ovo 'resetiranje' može dogoditi.

Prvo, trudnoća povećava dotok krvi u maternicu, što može doprinijeti plodnosti. Također, promjene u tijelu u trudnoći i nakon porođaja uzrokuju fluktuacije u razini hormona žene ili promjene u anatomiji reproduktivnog sustava, što također može povećati izglede za ponovno začeće djeteta.

Iako to nije slučaj sa svima, stručnjaci kažu da čak jedna od tri žene doživi ovaj 'reset' plodnosti koji im pomaže da ponovno zatrudne bez ikakvih intervencija, što također objašnjava zašto mnoge žene kažu da im je bilo mnogo lakše zatrudnjeti drugi put.

par s testom za trudnoću
Shutterstock 

Bolje razumijete svoje tijelo

Trudnoća je komplicirana, a čin začeća zahtjeva da se više stvari poklopi točno u pravom trenutku. Nažalost, mnoge žene slabo razumiju svoj mjesečni ciklus i vrijeme plodnosti te nema povezanost sa svojim tijelom.

Međutim, nakon što ste nosili bebu devet mjeseci, puno bolje ćete osjećati svoje tijelo i, uz informiranje i iskustvo iz stvarnog života, puno bolje razumijeti i plodnost i trudnoću. To u konačnici može pomoći ženama da znaju kad im je vrijeme ovulacije, pa će lakše i zatrudnjeti.

Iako taj princip ne funkcionira uvijek, postoji nekoliko logičnih razloga zašto je lakše zatrudnjeti drugi put. Bez obzira na razlog zašto, svaka žena koja želi drugo dijete može uživati u ovoj informaciji koja daje nadu.