Nemoguće je unaprijed predvidjeti kad će pokušaji para da začne dijete uroditi plodom. O tome odlučuje čitav niz faktora. Prije svega, tu je dob partnera, njihovo opće zdravstveno i psihičko stanje kao i zdravlje njihovih reproduktivnih organa. Važno je pored toga i koliko često dolazi do odnosa, žive li partneri zajedno, odnosno jesu li u ključne dane često odvojeni. Svi ti faktori mogu utjecati na to kada ćete zatrudnjeti te povećati, odnosno smanjiti šanse za začećem.

shutterstock_1744952147.jpg
Shutterstock O tome kada ćete začeti dijete ovisi niz faktora, među ostalim i koliko često imate spolne odnose

No, kao i u svemu i u ovoj priči postoji statistika. Prema njoj zdravi parovi imaju po jednom ciklusu 25% šanse za začeće dok se taj postotak u jednoj godini penje na 75%, odnosno čak do 85%. Međutim, čak i kod potpuno zdravih parova može potrajati i dulje od godine dana dok ne uspiju prirodno žačeti.

Evo što ste odgovorili na pitanje "Koliko vam je dugo trebalo da zatrudnite?" iz naše ankete:

Manje od 3 mjeseca: 58,13%
Oko pola godine : 20,2%
Više od 1 godine: 9,36%
Više od 2 godine: 6,4%
Nismo uspjeli prirodno: 5,91%

shutterstock_1383485354.jpg
Shutterstock Gotovo 80% parova začelo je dijete unutar godine dana


Donosimo nekoliko savjeta kako povećati šanse za začeće:

1. Odlučite li se da želite dijete, opušteno krenite u taj pothvat. Seks neka bude vrijeme za uživanje i strast. Ako ste tek krenuli, maksimalno se opustite i uživajte jedno u drugome i činjenici da iz te intime možete stvoriti novi život.

2. Na osnovu spoznaja o tome koliko dugo žive spermiji u maternici i koliko dugo je jedno jajašce sposobno za oplodnju, može se zaključiti kako 2 do 3 odnosa tjedno u razdoblju od 6 mjeseci najčešće rezultira trudnoćom. Ako već razmišljate o tim činjenicama, to vjerojatno znači da sa začaćem ne ide sve tako glatko i smatrate da je sljedeći korak koncentracija na određene dane u mjesecu. Svakako pokušajte voditi ljubav u razdoblju kad pretpostavljate da su vam plodni dani, no ne isključujte ni ostale dane. Dokazano je da plodno razdoblje varira od žene do žene i ne mora se uopće poklapati s prosjekom prema kojem do ovulacije dolazi 14. dan ciklusa.

shutterstock_514793383.jpg
Shutterstock Ne opterećujte se plodnim danima, maksimalno se opustite i uživajte jedno u drugome

3. Ako nakon 6 mjeseci pokušavanja niste ostali u drugom stanju, to još uvijek ne znači da nešto nije u redu s vama ili s partnerom. Ali nećete niti pogriješiti obavite li sada prvi razgovor s vašim ginekologom o toj temi.

NE DOPUSTITE DA SEKS POSTANE NAPOR

Mnogi parovi nakon višemjesečnih pokušaja da zatrudne uđu u začarani krug seksa zbog začeća. Seks tada može izgubiti svoju primarnu čar i postaje obaveza koju par mora obaviti svaki drugi ili treći dan ne bi li "pokrio" plodno razdoblje ciklusa. Ženama začeće tada zna postati opsesija, a muškarci ili uživaju jer ionako imaju veći libido ili pak postanu "donatori" sjemena zbog čega osjećaju pritisak. Inzistiranje s bilo koje strane, a da se jedna strana pritom ne osjeća dobro, može opteretiti vezu i katkada je čak i ugroziti. Razgovarajte o tome i potrudite se osvijestiti da ste vas dvoje prije svega par koji se voli te da je seks dio vaše intime i odnosa, a ne samo sredstvo kako biste začeli!